Hella Jongerius (41),

ontwerper en als docent verbonden aan de Design Academy Eindhoven. Haar nominaties: Midsummer Light, Scoubidou en kranten op tabloidformaat.

Midsummer light

,,De lamp is ontworpen door Tord Boontjes, die momenteel in Londen werkt. Hij verkoopt goed, er is een enorme markt voor. In Amerika is hij uitgeroepen tot beste product van het jaar. Het is eigenlijk drie keer niks: geknipte, samengekrulde bloemmetjesslingers van papier in goede kleuren. Maar je koopt wel heel veel decoratie; een lamp die opvalt en karakter aan je huis geeft. Ontwerpers maken vaak serieus, conceptueel en gelaagd werk dat een nieuwe functie vervult, iets oplost of een nieuwe techniek omarmt. Boontjes werkt op hoog niveau, maar maakt lichte, vrolijke ontwerpen. Bovendien doet de fabrikant veel aan charity-producten uit ontwikkelingslanden.''

Fabrikant: Artecnica (Los Angeles).

Prijs: circa 89 euro

Website: www.artecnicainc.com;

www.frozenfountain.nl

Scoubidou

,,Als product helemaal goed! Ook dit is helemaal niks en heel goedkoop. Het is lang geleden dat er nieuw speelgoed te koop is waar je creatief van wordt, dat niet al totaal ingevuld is. Er zit geen enkel programmaonderdeel bij; het zijn gewoon alleen maar touwtjes. Er is geen dikke prijs of een vettige marketing op gezet door er kraaltjes bij te maken of zo. En dan al die meisjes die er heel creatieve dingen mee doen. En dan al die ophef erover!''

Fabrikant: Van Lotringen International (Den Bosch)

Prijs: gemiddeld 5 euro

Website: www.scoubidou.nl

Kranten op tabloid

,,De beste verandering dit jaar vind ik het uitgeven van betaalde kranten op tabloidformaat: een andere vormgeving die ontstaat door het formaat te wijzigen. Een kleinere krant zou inhoudelijk lichter zijn, wordt wel beweerd, maar ik ben van de generatie comfort, wil in bad de krant lezen en houdt van dit soort verschuivingen, waarbij een veranderd (simpel) ontwerp een heleboel consumenten beroert.''

Uitgave: Het Parool en deelkaternen bij andere kranten

Prijs: 231 euro per jaar

Website: www.parool.nl