Gratis musea VK trekken opnieuw meer bezoekers

ROTTERDAM, 28 DEC. De bezoekcijfers van musea in het Verenigd Koninkrijk blijven stijgen sinds in 2001 de toegang gratis werd. Het afgelopen jaar steeg het bezoekcijfer van nationale musea met zeven procent. Sinds de afschaffing van de toegangsprijs is het totale bezoek met 28 procent gestegen, in de musea waar eerst betaald moest worden zelfs met 75 procent. Sinds november neemt de groei echter af. Dit meldt het Britse ministerie van Cultuur. Staatsecretaris Tessa Jowel noemde de cijfers ongelooflijk en zei dat de regering gratis toegang beschouwt als een speerpunt in haar beleid. De Art Fund Charity waarschuwt echter dat de grote toename niet in het voordeel van de musea hoeft te zijn, wanneer die niet voldoende gecompenseerd worden. The National Gallery in Londen ontving 485.000 meer bezoekers dan vorig jaar, wat het totaal op 4,9 miljoen bracht. Het is daarmee de meestbezochte culturele instelling.