Cirkels in het korfbalveld

Tijdens de Korfbal Challenge wordt geëxperimenteerd met een nieuwe regel. Twee punten voor een afstandsschot. ,,Het spel wordt opener en is leuker om naar te kijken.''

Een knalgele plastic korf en cirkels op de grond. Ze passen in het streven korfbal aantrekkelijker en spannender te maken. Voor de Tsjechen, de enige buitenlandse gasten op de Korfbal Challenge in Rotterdam, was het gisteren wennen.

Half november werd de knalgele kunststofkorf geïntroduceerd in de Nederlandse hoofdklasse, omdat de traditionele rieten korf na veelvuldig gebruik een `schepmandje' werd. Een dat leidde nogal eens tot thuisvoordeel. Nieuw voor iedereen was de tweepuntenregel, waarbij treffers van verder dan acht meter (buiten de cirkels) dubbel tellen.

,,De kunststofkorf is een prima ontwikkeling. Standaard omstandigheden zijn goed voor de uniformiteit van de sport. Maar met de tweepuntenregel kunnen ze beter even wachten. Anders wordt het gat met Nederland en België nog groter'', concludeerde de Nederlandse speler-coach Edwin Bouman van Tsjechië na de 31-21 nederlaag tegen De Meervogels.

De 32-jarige oud-speler van DVO (Bennekom) en Oost-Arnhem wees er na de uitschakeling op dat de Tsjechen meer tijd nodig hebben om te wennen aan de nieuwe regel. ,,Onze spelers kunnen, onder druk, minder goed van afstand schieten dan de Nederlandse hoofdklassespelers. Dat is toch de wereldtop.''

In de eerste speelronde van het toernooi bleken de Nederlandse spelers inderdaad minder moeite te hebben met het experiment met de `tweepuntencirkel' dan de Tsjechen. Hogere scores waren het gevolg. Zo kwam zaalkampioen Fortuna uit Delft, dat het toernooi vorig jaar won, gisteren in het van Die Haghe gewonnen openingsduel tot 34 punten. De Nederlandse bondscoach Jan-Sjouke van den Bos noemde enkele voordelen van de tweepuntenregel. ,,Bij dreiging met afstandsschoten wordt verder van de korf af verdedigd. Zo trek je het speelveld open en ontstaat rond de korf meer ruimte voor doorloopballen. Eerst trok alles naar elkaar toe. Ik geef de nieuwe regel goede kansen. Het spel wordt opener en is leuker om naar te kijken.''

Van den Bos verwerpt de suggestie als zou de invoering van de nieuwe spelregels teveel van het goede zijn voor mondiale subtoppers als Taiwan en Tsjechië. In die relatief jonge korfballanden – in Tsjechië werd de sport eind jaren tachtig geïntroduceerd – accepteren trainers, spelers en publiek de spelregelwijzigingen volgens Van den Bos makkelijker dan in een korfbalbastion als Nederland met een honderdjarige traditie. ,,Andere landen zijn veel meer bereid tot verandering dan wij'', aldus de coach van gelegenheidsteam Tulips.

Van den Bos erkent dat er meer nodig is om korfbal internationaal populairder te maken. Voorwaarde is dat de overige landen aansluiting vinden bij de top die bestaat uit Nederland en in minder mate België. ,,Voor verdere internationalisering moet je van alles doen. Je moet de sport begrijpbaarder, flitsender en attractiever maken. De spelregelwijzigingen leveren daaraan een bijdrage.''

Daarnaast is meer internationale concurrentie nodig, beaamt Van den Bos. Het spelniveau moet omhoog in landen als Tsjechië, vorig jaar derde op het wereldkampioenschap in Rotterdam. Van den Bos ziet ,,uitwisselingen op alle niveaus (spelers, coaches en kader, red.)'' als middel om de kloof tussen Tsjechië en de wereldtop te overbruggen.

Het voormalige Oostblokland zou een uitwisselingsprogramma zeker verwelkomen, weet de `Tsjechische' Nederlander Bouman. Het land waar hij nu acht jaar woont – Bouman is bioloog en doet aan de universiteit in Ceske Budejovice onderzoek naar teken – telt volgens hem zo'n 3.500 korfballers. Dat is niets vergeleken met de ongeveer honderdduizend korfballers in Nederland. ,,In Tsjechië genieten ze na het communisme van de vrijheid die ze nu hebben en zijn mensen minder snel bereid zich te binden. Dus worden ze minder snel lid van een club. We hebben een tekort aan trainers en kader. De clubcultuur leeft niet in Tsjechië.''

Bijkomend probleem vormen de bescheiden financiële middelen van de Tsjechische korfbalbond, opgericht in 1988. Volgens Bouman vinden de Tsjechen korfbal ,,heel interessant''. ,,Overal waar je komt en waar je beelden van de sport laat zien, zijn ze enthousiast. Dat het een gemengde sport is vinden ze hartstikke leuk. Maar de bond is alleen bereid geld te steken in trainingskampen als het gaat om toptoernooien. Voor dit toernooi hebben we ons nauwelijks voorbereid. De spelers hebben zelf honderd euro moeten bijbetalen. We zijn hier om internationale ervaring op te doen en ons te meten met de top'', vertelt Bouman.

De beste prestatie van de Tsjechen is een tweede plaats op het EK in 2001, toen de Tsjechen België versloegen in de halve finale. De doelstellingen? ,,We willen in ieder geval onze positie als derde land van de wereld handhaven. Een incidentele uitschieter naar de tweede plaats zou mooi zijn'', aldus Bouman.

Gisteren verloor zijn nationale team van De Meervogels, een subtopper uit de Nederlandse hoofdklasse zonder internationals. Bouman blijft optimistisch. ,,We hoeven ons niet te schamen want we hadden vooraf niet veel samen gespeeld.''

    • Pieter de Vries