China: heffing op textielproducten

China voert per 1 januari exportheffingen in op 148 textielproducten. Dat heeft het Chinese ministerie van Handel gisteren bekendgemaakt.

De exportheffingen gaan onder meer gelden voor ondergoed, nachtkleding, broeken, blouses, jurken en overjassen. De Chinese douane zal de exporterende textielproducenten 0,2 tot 0,3 yuan (tussen de 2 en 3 eurocent) per kledingstuk in rekening brengen. Voor delen van kledingstukken en accessoires geldt een exportheffing van 0,5 yuan per kilo.

Op 1 januari verdwijnen alle handelsbeperkingen op textiel in de landen die aangesloten zijn bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De verwachting is dat vooral China hiervan zal profiteren. De WTO voorspelt dat China binnen drie jaar de helft van de wereldproductie van kleding en textiel voor zijn rekening zal nemen.

Verschillende WTO-leden, waaronder de VS en Turkije, hebben al plannen om nieuwe importbeperkingen in te voeren, omdat ze bang zijn dat de aanvoer van textiel uit China zo snel zal stijgen dat de binnenlandse textielmarkt hierdoor ontwricht zal raken. Binnen de WTO-regels is het mogelijk in zo'n situatie maximaal drie jaar een limiet te stellen van 7,5 procent per jaar aan de groei van de import van textiel.

Met de invoering van exportheffingen hoopt China handelsconflicten en nieuwe importbeperkingen op kleding en textiel te voorkomen.