CDA wil niet praten met moskee over aantijgingen

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen weigert in gesprek te gaan met de El Tawheed moskee in Amsterdam over zijn publiekelijk geuite wens de moskee strafrechtelijk te vervolgen. Dat heeft advocaat H. Ferment namens de voltallige CDA-fractie in de Tweede Kamer aan het moskeebestuur geschreven. Ferment schrijft dat Verhagen zich uitsluitend ,,in voorwaardelijke zin heeft uitgelaten'' en dat er sprake was van ,,een persoonlijke opinie''.

De raadsman reageerde op een brief aan CDA-fractievoorzitter Verhagen waarin het moskeebestuur hem via de eigen huisadvocaat A.H. Westendorp om een onderhoud vraagt. Aanleiding voor dit verzoek waren uitspraken van de CDA-fractievoorzitter, kort na de moord op Theo van Gogh. Terwijl het openbaar ministerie sinds dit voorjaar onderzoekt of de moskee vervolgd moet worden voor haat zaaien, pleitte de CDA-fractievoorzitter op en rond 5 november in de media voor strafrechtelijke vervolging van de moskee.

Op 12 november vroeg advocaat A.H. Westendorp namens de moskee Verhagen om een persoonlijk gesprek. Het antwoord kwam op 19 november, niet van CDA-fractievoorzitter Verhagen, maar van het Haagse advocatenbureau Barents & Krans, ondertekend door advocaat mr. H. Ferment en uit naam van de voltallige CDA-fractie. Op het verzoek om een gesprek ging de brief niet in. Na een fax van de moskee op 26 november, wees de CDA-fractie op 6 december in een brief van advocaat Ferment een gesprek alsnog van de hand.

CDA-fractieleider Verhagen was vanochtend niet voor commentaar bereikbaar. Zijn woordvoerder zei dat een advocaat is ingeschakeld ,,omdat er gedreigd werd met een proces. En met instanties die dreigen met een proces, gaan we niet in gesprek. De zaak is nu juridisch afgedaan.''

Advocaat Westendorp en bestuurslid Farid Zaari van El Tawheed zijn verbaasd dat Verhagen geen gesprek wil aangaan met de moskee. Westendorp: ,,We hebben het over een fractievoorzitter van een regeringspartij, niet over een gewone burger, die geruchten als feiten presenteert.''

Moskee : pagina 3

    • Wubby Luyendijk