Boetes voor spammers

Telecomtoezichthouder Opta heeft voor het eerst boetes opgelegd voor het verzenden van spam, ongewenste reclame per e-mail en sms. Een particuliere spammer moet 47.500 euro betalen, twee bedrijven kregen een boete van 25.000 en 20.000 euro. Dat heeft Opta vanochtend bekendgemaakt.

Het versturen van spam aan consumenten is strafbaar onder de nieuwe Telecomwet die in mei van dit jaar in werking trad. Opta kreeg de taak om Nederlandse spammers te bestrijden. Zij ontving sinds mei 6.000 klachten via de website www.spamklacht.nl. De boetes zijn voor het versturen van e-mail aan internetgebruikers die hier niet om hadden gevraagd (opt-in), het achterwege laten van de juiste adresgegevens van de verzender van het bericht en het niet opnemen van een mogelijkheid om af te melden.

De boete van 47.500 euro is opgelegd aan een man van wie Opta de identiteit niet heeft bekendgemaakt, die betrokken was bij vier `spam-runs'. Tweemaal ging het om zelfstandige verzendingen. Hij adverteerde met goedkope medicijnen en hij riep op, onder de naam van de bekende spambestrijder R. Zenger (van de website spamvrij.nl), om Hitlers boek Mein Kampf te kopen. Zenger deed hiervan aangifte bij de politie. In twee andere gevallen verstuurde de spammer advertenties voor financiële diensten samen met het Hilversumse bedrijf Groenendaal Uitgeverij. Dit bedrijf kreeg een boete van 25.000 euro. Groenendaal wil niet reageren. De derde boete (20.000 euro) is voor de Stichting Yellow Monday, handelend onder de naam Purple Friday in Etten-Leur. Deze organisatie stuurde reclame per sms.

De vrijwilligersorganisatie spamvrij.nl is blij met de boetes van Opta. ,,Opta blijkt echt in staat de wet te handhaven'', aldus R. Zenger. Volgens de organisatie is door de strengere regels de hoeveelheid spam in Nederland afgenomen. Deze maand is 85 procent minder spam verzonden dan in dezelfde periode vorig jaar. De meeste spam komt uit het Verre Oosten en de VS.