AIVD begrijpt niets van radicalisering moslims

De AIVD stelt dat de radicalisering van moslims moeilijk is te bestrijden en dat die daarom om een brede aanpak vraagt (NRC Handelsblad, 23 december). De radicalisering van de islam bestaat echter al zolang de islam bestaat. De AIVD begrijpt niets van religie en nog minder van de geschiedenis van de islam en het unieke karakter van islamitische groepsdynamiek. En dus zal de AIVD slechts achter feiten aan blijven hollen.

Die groepsdynamiek kan men het beste bestuderen aan de recente ontwikkelingen in Thailand. In precies die drie provincies waar moslims getalsmatig juist in de meerderheid zijn gekomen strijden zij voor onafhankelijkheid. En dat terwijl zij historisch aantoonbaar waarschijnlijk nergens toleranter zijn behandeld dan in dat boeddhistische land. Toch zijn dit soort woorden aan dovemansoren gericht. Zelfs de Belgische premier wist deze week nog te melden dat ,,een van de belangrijkste redenen om Turkije in de EU te verankeren is, dat daardoor het fundamentalisme beter bestreden kan worden''. Een opmerking zo naïef, dat men niet weet of men moet lachen of huilen.

    • T. de Huet