Aantal slachtoffers van vloedgolf stijgt snel

In het noorden van het Indonesische eiland Sumatra zijn door de vloedgolf van afgelopen zondag veel meer mensen om het leven gekomen dan tot dusver werd aangenomen.

Tot dusver zijn bijna 7.400 lichamen geborgen, maar volgens vice-president Yusuf Kalla van Indonesië kan het dodental in het gebied, met name in de provincie Atjeh, oplopen tot 25.000.

Ook elders in Zuid-Azië stijgt het aantal doden naarmate hulpverleners verder doordringen tot de getroffen kustgebieden. Rond het middaguur werd gesproken over bijna 37.000 doden.

De autoriteiten in Sri Lanka vrezen dat het dodental in dat land kan stijgen tot boven de 20.000, aangezien nog duizenden mensen worden vermist. Ruim 18.700 lichamen zijn geborgen. Het aantal doden op de Indiase eilanden in de Golf van Bengalen wordt op 7.000 geschat. Ook op de Maldiven worden nog velen vermist. Aan de oostkust van Afrika zijn de lichamen geborgen van 48 Somalische slachtoffers van de tsunami, de vloedgolf die ontstond als gevolg van een onderzeese beving even ten noordwesten van Sumatra met een kracht van negen op de schaal van Richter en die zich over de hele Indische Oceaan verspreidde. Ongeveer honderd Somalische vissers worden nog vermist.

In Thailand zijn waarschijnlijk meer dan 2.000 mensen omgekomen, onder wie zevenhonderd buitenlandse toeristen, zo schat de plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken. Onder de toeristen zijn ten minste twee Nederlanders, een meisje en een vrouw, bevestigde een medewerkster van de ambassade in Bangkok vanochtend. Volgens de ANWB worden in Thailand nog dertien Nederlanders vermist. Frankrijk heeft de dood van zes Fransen bevestigd en de vermissing van nog zestien. Ook zijn zeker vijftien Britten en tien Duitsers gedood. Het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van vele duizenden vermiste Zweden.

De Verenigde Naties zijn een ,,enorme'' hulpoperatie begonnen. De tsunami is volgens de VN niet de grootste in de geschiedenis maar is gezien de gevolgen wel de rampzaligste ooit. Dat komt doordat in de kustgebieden in de loop der tijden steeds meer mensen zijn gaan wonen en doordat er zeker negen landen op twee continenten zijn getroffen, zei gisteren de coördinator van noodhulp van de VN, Jan Egeland, op een persconferentie in New York. Alleen al de logistieke problemen, zoals bij de distributie van voedsel en medicijnen, vormen een uitdaging, zei hij. Egeland zei dat er ,,miljarden dollars'' nodig zullen zijn. Verschillende landen en organisaties beloofden gisteren al geld.

Hulporganisaties waarschuwden verder voor de nasleep van de vloedgolf. Door besmet drinkwater kunnen ziekten uitbreken.

Achtergronden: pagina 4 en 5

www.nrc.nl: fotoreportage