Zender HBO maakt meer dan miljard dollar winst in VS

De Amerikaanse abonneezender HBO heeft als eerste televisiekanaal in de Verenigde Staten een winst gemaakt van meer dan 1 miljard dollar. Dat schrijft het vakblad Variety. HBO, Home Box Office, is een onderdeel van het mediaconcern Time Warner. De cijfers over 2004 zijn niet officieel bekendgemaakt, maar volgens bronnen op het hoofdkantoor van Time Warner heeft HBO het bedrag van 960 miljoen dollar van vorig jaar in 2004 nog overtroffen. HBO produceert diverse televsieseries die wereldwijd tot de besten in hun genre behoren, zoals The Sopranos, Six Feet Under, The Wire en Sex and the City. Op het reclamevrije HBO zijn deze en andere programma's alleen voor betalende abonnees te zien. Ook de kabelmaatschappijen betalen HBO per abonnee een vergoeding. Het televisiebedrijf verdient verder geld met de verkoop van tv-series en films aan Amerikaanse en buitenlandse televisiestations. Het bedrag van 1 miljard is nooit door een van de vrij toegankelijke grote vier Amerikaanse stations gehaald. Op het toppunt van zijn succes bedroeg de winst van NBC een paar jaar geleden 500 miljoen dollar.