Zeker 19 Nederlanders vermist

Voor een compleet overzicht van Nederlanders in het rampgebied is het nog te vroeg. Begin van de middag waren er negentien vermisten en zeker vijftig gewonden.

Minimaal negentien Nederlanders worden vermist door de ramp in Zuidoost-Azië. Zeker vijftig Nederlanders zijn gewond geraakt, van wie er dertig in een ziekenhuis zijn opgenomen.

Dit is rond het middaguur meegedeeld door een woordvoerder van de ANWB Alarmcentrale. Hoewel betrokken organisaties zeggen ,,het ergste te vrezen'', waren op dat moment geen Nederlandse doden gemeld.

Het cijfer van de ANWB is een belangrijke indicatie maar het geeft geen volledig beeld. De ANWB Alarmcentrale registreert meldingen van toeristen die hun verzekering inroepen alsmede telefoontjes van verontruste familie en vrienden in Nederland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt daarnaast uitvoerige pogingen in het werk om de situatie van alle getroffen Nederlanders in kaart te brengen. Dus ook niet-toeristen en mensen die zonder bemiddeling van een reisbureau naar het gebied zijn getrokken.

Buitenlandse Zaken meldde aan het einde van de ochtend dat er ,,nog veel tijd'' nodig is om een compleet overzicht van de getroffen Nederlanders te krijgen. Alle ambassades in de getroffen landen zijn doende Nederlanders te traceren. Zij leunen mede op informatie die ze van de ANWB Alarmcentrale krijgen. Een team van Buitenlandse Zaken uit Bangkok (Thailand) is neergestreken op het toeristeneiland Phuket.

Buitenlandse Zaken zegt geen beeld te hebben van het totaal aantal Nederlanders dat zich in het getroffen gebied bevond. ,,We proberen iedereen te benaderen. Maar dat vergt veel speurwerk'', aldus een woordvoerder. Het departement heeft een apart telefoonnummer ingesteld voor verontruste familie en vrienden.

Het aantal van negentien vermisten werd vanochtend vastgesteld in een spoedoverleg van de ANWB met de reisorganisaties. In dat cijfer zijn geen gegevens uit Indonesië en de Maldiven opgenomen. De ANWB zegt nog nagenoeg geen informatie uit die landen te hebben ontvangen. De grootste reisorganisatie, TUI, meldde vanmorgen dat al haar klanten op de Maldiven zijn getraceerd.

De vijftig gewonden die de ANWB heeft gemeld, zijn nagenoeg allemaal in Thailand geregistreerd, vooral in Phuket en Phi Phi. Ook liggen vijf mensen in een ziekenhuis in Bangkok. Over de aard van hun verwondingen was nauwelijks nog iets bekend. Voorzover de ANWB weet bevonden zich enkele honderden Nederlanders in het volledige rampgebied.

Reisorganisatie TUI (onder meer Holland International en Arke Reizen) had voor circa tweehonderd toeristen een vakantie in de getroffen landen gearrangeerd. Van hen verbleven er 158 in Sri Lanka, de rest in Thailand en in de Maldiven. Een woordvoerder van TUI meldde vanochtend dat geen van deze toeristen de dood heeft gevonden.

De tweede reisorganisatie, Thomas Cook (onder andere Neckermann en Vrij-Uit), had voor circa honderdzestig toeristen een vakantie naar Sri Lanka gearrangeerd. Een woordvoerder van Thomas Cook meldde vanochtend aan het persbureau ANP dat men nog steeds moeite had klanten te traceren in Phuket en in de Maldiven.

Een toestel van Holland Exel zou vandaag vanuit Nederland naar Colombo (Sri Lanka) vertrekken om Nederlandse slachtoffers op te halen. Dat vliegtuig met 272 stoelen wordt morgenavond terug in Nederland verwacht.

Ook het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) was vanochtend in de weer extra retourvluchten uit Colombo te regelen. Hierbij werden pogingen in het werk gesteld een vlucht van Martinair vanuit het Nepalese Kathmandu te laten omvliegen via Colombo.

Het kabinet heeft 2 miljoen euro voor noodhulp beschikbaar gesteld. Terre des Hommes een half miljoen. Het Nederlandse Rode Kruis voegt daar 100.000 euro aan toe. Het geld wordt vooral gespendeerd aan tenten, dekens en water – om verspreiding van malaria en diarree te voorkomen, aldus een woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis. De spullen worden deze week naar Colombo gevlogen.

Artsen zonder Grenzen zei vanochtend te hopen dat men vandaag nog een vrachtvliegtuig met hulpgoederen naar Indoneseië kon vliegen. ,,Wij verwachten dat de nadruk van ons werk in Noord-Sumatra komt te liggen'', aldus een woordvoerder.

De samenwerkende hulporganisaties hebben gironummer 555 voor noodhulp opengesteld, aldus een woordvoerder van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties.

Vooralsnog beperkt de actie zich tot tv- en radiospotjes en advertenties in de kranten. ,,Wij hopen op veel particulier initiatief ter ondersteuning van onze actie. Het is duidelijk dat we te doen hebben met een ramp van ongekende omvang'', aldus de woerdvoerder van Unicef die namens alle samenwerkende hulporganisaties spreekt.

Het calamiteitenfonds van de gezamenlijke reisorganisaties heeft de ramp formeel als `calamiteit' erkend. Dit betekent dat toeristen die door de ramp zijn getroffen en hebben gereisd via een van de aangesloten reisorganisaties, recht hebben op een vergoeding van het deel van hun vakantie dat is komen te vervallen.

Reisorganisatie TUI heeft voor deze week alle vakanties naar de getroffen gebieden geannuleerd. Toeristen worden naar andere landen buiten het rampgebied omgeboekt of kunnen anders hun reis kosteloos annuleren, aldus een woordvoerder van TUI.