`VS willen marginalisering sunnieten Irak voorkomen'

Amerikaanse regeringsfunctionarissen praten met Iraakse leiders over de mogelijkheid om sunnitische vertegenwoordigers ongeacht de uitslag van de komende verkiezingen posten te geven in de nieuwe Iraakse regering. Ook wordt in Amerikaanse kringen als een optie gezien dat een aantal zetels in de nieuwe Nationale Assemblee voor sunnieten wordt gereserveerd al worden ze niet gekozen.

Op deze manier zou buitenproportionele vertegenwoordiging van shi'ieten en marginalisering van sunnieten kunnen worden voorkomen in het – zeer waarschijnlijke – geval van een lage sunnitische opkomst op 30 januari. Juist vanochtend maakte de belangrijkste sunnitische politieke partij, de Iraakse Islamitische Partij, bekend dat zij definitief niet zal meedoen aan de verkiezingen. De onafhankelijke verkiezingscommissie heeft de Amerikaanse suggesties, die zowel in Washington als in Irak werden gemeld, echter met kracht van de hand gewezen.

Zoals de situatie er nu uitziet kan in verscheidene sunnitische steden, zoals Falluja, dat nog zo goed als leeg is sinds het offensief tegen rebellen, en Mosul, waar de onveiligheid groot is, niet worden gestemd. Op andere plaatsen zullen sunnieten zonder twijfel worden geïntimideerd door opstandelingen of zullen kiezers gehoor geven aan boycotoproepen zoals die van de invloedrijke Associatie van Islamitische Geestelijken, of het voorbeeld van de Islamitische Partij volgen.

De Amerikaanse regering en de Iraakse interim-premier Iyad Allawi willen niets weten van uitstel van de verkiezingen, omdat dit zou kunnen worden gezien als een buiging voor de overwegend sunnitische rebellen. Maar zij maken zich wel zorgen over de gevolgen van uitsluiting van de sunnieten van de macht als de leden van de shi'itische meerderheid zoals verwacht allemaal gaan stemmen en de sunnieten niet. Een woordvoerder van de Amerikaanse mariniers bij Falluja, majoor Jim West, zei gisteren dat daarom verschillende ideeën worden besproken om dit te voorkomen. The New York Times meldde eerder op de dag dat het idee van speciale zetels voor sunnieten al met medewerkers van de invloedrijke shi'itische geestelijk leider groot-ayatollah Ali Sistani is aangekaart. Volgens een westerse diplomaat die door de krant werd aangehaald, maken ook sommige shi'itische politici zich zorgen over de gevolgen van marginalisering van de sunnieten.

Het Witte Huis weigerde gisteren commentaar te leveren op deze berichten. Volgens een woordvoerder ,,is het aan de Iraakse verkiezingscommissie om de regels vast te stellen''.

Maar die verkiezingscommissie sprak gisteren van ,,onaanvaardbare'' inmenging. De woordvoerder van de commissie, Farid Ayar, zei: ,,Wie wint, wint. Zo is het. Zo zal het in de verkiezingen zijn.'' De voorzitter van de commissie, Abdel-Hussein al-Hindawi, zei dat een actie zoals de Amerikanen suggereren, de eerlijkheid van de verkiezingen zou aantasten. Hij onderstreepte dat de verkiezingscommissie wat betreft de verkiezingen ,,de enige bevoegde instantie is''.

Intussen verklaarde de Iraakse interim-minister van Buitenlandse Zaken, Hoshyar Zebari, in een vraaggesprek met Chinese media dat de verkiezingen mogelijk in onveilige gebieden moeten worden uitgesteld.