Vervecken wint veldrit

Erwin Vervecken heeft gisteren in Diegem de zesde veldrit voor de Superprestige gewonnen. De Belgische wielrenner had twee seconden voorsprong op landgenoot Sven Nys, die met zijn tweede plaats de koppositie in het algemeen klassement verstevigde.

Sven Vanthourenhout, de volgende Belg in de eindrangschikking, was in de sprint om de derde plaats net iets beter dan zijn landgenoot Bart Wellens en de hoogste geklasseerde Nederlander Richard Groenendaal. Zij finishten in gezelschap van de verrassende Italiaan Enrico Franzoi op vijf seconden van de ritwinnaar.

De Nederlander Wilant van Gils bewees opnieuw zijn goede vorm met een negende plaats in Diegem, een dorp onder rook van vliegveld Zaventem bij Brussel. Zijn landgenoot Maarten Nijland legde beslag op de vijftiende plaats. Camiel van den Bergh eindigde in de achterhoede.

In de algemene rangschikking van de Superprestige leidt Nys met 86 punten. Zijn ploeggenoot Groenendaal volgt met 72 punten. Vanthourenhout, die zijn contract met QuickStep heeft verscheurd en een dezer dagen zijn nieuwe werkgever bekendmaakt, verkleinde de achterstand op Groenendaal tot twee punten.

Groenendaal reed gisteren een goede veldrit, hoewel het parkoers in Diegem hem niet ligt. ,,Het is wel afmattend, maar is het echt een cross? Ik was goed, maar er was geen ontkomen aan. Het tempo was heel erg hoog.''

Met nog een ronde te gaan waren nog acht kanshebbers op de zege over. Nys gaf op de laatste zware klim het sein voor een zeer lange eindsprint. Alleen Vervecken, die bijna traditiegetrouw langzaam op gang kwam en zich pas in de tweede helft van de koers vooraan meldde, kon het tempo van Nys volgen.

Vervecken sloeg toe op het moment dat Nys de benen stilhield. Hoewel er nog ongeveer driekwart ronde moest worden afgelegd, kwam Nys niet meer in het wiel van Vervecken. Deze Belg boekte zijn tweede grote zege van het seizoen. ,,Toen Nys even moest gaan zitten na zijn indrukwekkende demarrage, besloot ik direct voluit door te gaan. Ik vermoedde al dat wie het eerst aan die lange afdaling zou beginnen niet meer zou worden bijgehaald.''