Trefzekere film over klatergoud

Sinds zijn debuut in C'est arrivé près de chez vous is Benoît Poelvoorde de beste acteur als er een gefrustreerde en snoevende verliezer moet worden neergezet. Hij was een grandioze middelmatige wielrenner in Le vélo de Ghislain Lambert. Nu is hij een grandioze Claude François naäper in Podium.

Claude François was zo'n zanger waarvan elk land er wel een handvol heeft. Te krampachtig jong, te bruin en een Engels accent dat hem dewiem laat zingen als er dream in de tekst staat. Hij elektrocuteerde zichzelf in 1978 en dat was het gouden moment voor zijn dubbelgangers, zijn sosies, waarvan Bernard Frédéric de grootste is. ,,Hij is geen dubbelganger'', zegt zijn grootste rivaal, ,,hij is een kloon, een reïncarnatie.''

In handen van debutant Yann Moix is Podium een trefzeker vormgegeven pastiche geworden. Minder bijzonder dan de aardser en droeviger Le vélo de Ghislain Lambert. De klatergouden wereld van de charmezangers heeft nu eenmaal een gemakzuchtig soort aantrekkingskracht, of je er nu werkelijk als klapvee naar kijkt, of dat je er een campy bril bij op zet.

Dat neemt niet weg dat Podium uiterst vermakelijk is. Poelvoorde is helemaal de arrogante en onbenullige bankemployé Bernard Frédéric, die te krenterig is om over de tolweg te rijden, maar die wel voor de prijs van een tweede huis de originele telefoon koopt van de hit Le téléphone pleure, een soort Pappie loop toch niet zo snel.

Poelvoorde kan snoeven over een optreden op de aspergemarkt van Tigy in februari 1995 of met een meedogenloos gezicht opsommen wat voor artiest hij is als zijn bankdirecteur hem ontslaat: ,,Vijf werknemers, 80 telefoontjes en 30 fanbrieven per dag, twee liter zweet per gala, drie keer flauwvallen op het podium, 12.000 kilometer per jaar en 19 paar manchetknopen.''

Toch zou de film doorbuigen van de slappe lach als Poelvoordes tegenspeelster niet Julie Depardieu was als Bernards vrouw. Haar in sarcasme gedoopt verdriet geeft het geheel een greintje dramatiek waardoor het bijna interessant wordt. Vraagt hun zoontje aan Bernard: ,,Pappa, wat is een sosie?'' Vader: ,,Euh, dat is een Griekse god. Sosiris. Een god die, eh, die..'' Moeder: ,,die geen enkele persoonlijkheid heeft.''

Podium. Regie: Yann Moix. Met: Benoît Poelvoorde, Julie Depardieu, Jean-Paul Rouve. In: Filmmuseum Cinerama, Amsterdam.

    • Bas Blokker