Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Eerste deel van een tweedelig jaaroverzicht met mensen die in het nieuws kwamen of er zijdelings bij betrokken waren. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Aandacht voor de Oekraiense verkiezingen en een gesprek muzikant Vladimir Kurylenko die regelmatig in Maastricht speelt. Tijdens de verkiezingen was hij waarnemer in zijn geboortedorp Krolevets in het noorden van de Oekraïne. Ned.1, 20.25-20.58u.

Nova. Uitgebreid aandacht voor de zeebeving in Azië, de slachtoffers en de oorzaak van zo'n tsunami. Ned.3, 22.20-22.45u.

DOCUMENTAIRE

Dokwerk: Proper, nuchter en tolerant, Nederland's geestesmerk. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.30-22.00u.

De mensen van de Jostiband. Slot van een vierluik over de Jostiband. Ned.1, 22.50-23.20u.

SPORT

Studio sport: Jaaroverzicht. Terugblik op o.a. EK voetbal in Portugal, Tour de France en de Olympische Spelen in Athene. Ook aandacht voor de dood van Fanny Blankers-Koen en wielrenner Gerrie Knetemann. Ned.2, 20.25-21.55u.

MUZIEK

Klassiek: Sentimenti. Muziektheaterproductie van Zuidelijk Toneel Hollandia op muziek van Verdi. Met spel van o.a. Aus Greidanus jr. Fedja van Huêt. Centraal staat de liefde in de aria's van Verdi. Sopraan Elzbieta Szmytka laat de slottoon van Addio del Passato uit Verdi's La Traviata leven, trillen en doven. Ned.1, 0.20-1.15u.

FILM

.Matilda (Danny DeVito, 1996, VS). Vakbekwame verfilming doet grotendeels recht aan de kwaliteiten van Roald Dahls boek (1988) over het isolement van een gevoelig en begaafd meisje. Regisseur De Vito speelt samen met zijn echtgenote Rhea Perlman haar verachtelijke ouders. Kindsterretje Mara Wilson is onuitstaanbaar schattig. Net5, 18.50-20.30u.

.Heimat 3 (Edgar Reitz, 2004, Duitsland). Het levenswerk van Edgar Reitz is voltooid. Twee schitterende reeksen Heimat, gemaakt in de jaren tachtig en negentig, toonden ons de geschiedenis van Duitsland in een klein dorpje. Het 6-delige Heimat 3 speelt vanaf de Val van de Muur en de Duitse eenwording in 1989 tot aan nu. Deel 5: ARD, 20.15-21.45u.; deel 2: Ned.3., 22.45-0.20u.

.You've Got Mail (Nora Ephron, 1998, VS). Regisseuse en hoofdrolspelers van Sleepless in Seattle herenigden zich voor remake van The Shop around the Corner (Ernst Lubitsch, 1940). Kinderboekenverkoopster Meg Ryan en de door haar gehate boekendiscountmagnaat Tom Hanks worden via e-mail, onder pseudoniem, smoorverliefd. Net5, 20.30-22.45u.

.Harry Potter and the Philosopher's Stone (Chris Columbus, 2001, GB/VS). Best bezochte speelfilm van 2001 trok op z'n sloffen meer dan 2 miljoen bezoekers in ons land. Eerste film naar boekenserie van Engelands rijkste ex-bijstandsmoeder, geregisseerd door een Amerikaan, is een toonbeeld van visuele verbeeldingskracht, maar boek was spannender. SBS6, 20.30-23.45u., onderbroken door Hart van Nederland.

.De tweeling (1) (Ben Sombogaart, 2002, Nederland). Driedelige tv-versie van alom gewaardeerde verfilming van Tessa de Loo's roman over twee zusjes, van wie de een tijdens de roerigste jaren van de vorige eeuw in Duitsland opgroeit en de ander in Nederland. Knap gemaakte kroniek van emoties. Ned.1, 22.00-22.50u.

..The Outsiders (Francis Ford Coppola, 1983, VS). C. Thomas Howell, Matt Dillon, Ralph Macchio, Patrick Swayze, Rob Lowe, Emilio Estevez en Tom Cruise waren nog onbekend toen ze de hoofdrollen speelden in deze gestileerde, operateske cultfilm over tienerbendes in Oklahoma, 1966, evenals Rumblefish gebaseerd op een roman van S.E. Hinton. Idealisering van Amerikaanse mythen in prachtig gefilmd, onbetekenend verhaaltje. Ned.2, 23.10-0.40u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van schilder Alex Verduyn den Boer in Den Haag, journalist Pieter Waterdrinker in zijn standplaats Moskou. Daarna de Engelse schrijver en kaartenmaker Tim Robinson over zijn boek De Aran-eilanden en kunstenaar Carel van Eeden over zijn ervaringen met het Haagse `Sperrgebiet'. 747AM, 21.02-23.00u.

1 op de middag. Afsluiting van de serie uitzendingen over het Amsterdamse Daklozenteam met teamleider Rokus Loopik en straatpsychiater Jules Thielens. Ze vertellen over hun drijfveren, problemen met de psychiatrie en het kabinetsbeleid. Morgen, Radio 1, 14.04-17.00u.