Sri Lanka vraagt hulp buitenland

De regering van Sri Lanka heeft de noodtoestand uitgeroepen en het buitenland dringend om hulp gevraagd. Het dodental in het land steeg aan het begin van de middag tot boven de 12.000.

De vloedgolf als gevolg van de zeebeving in de Golf van Bengalen heeft vrijwel de hele oostkust van Sri Lanka overspoeld, van de noordelijke rebellenstad Jaffna in het gebied van de Tamil Tijgers, tot de zuidelijke toeristenplaatsen waar veel buitenlanders komen.

Onder de doden zijn volgens het ministerie van Toerisme ten minste zeventig buitenlandse vakantiegangers.

Een militaire woordvoerder zei vanochtend in Colombo dat het officiële dodental inmiddels is verdubbeld tot 10.029. Maar in dat getal is niet het aantal slachtoffers opgenomen dat is gevallen in streken die in handen zijn van de Tamil Tijgers, de opstandelingen die streven naar een onafhankelijke staat in het oosten en het noorden van Sri Lanka.

Volgens zegslieden van de Tamil Tijgers zijn in de gebieden onder hun controle op zijn minst nog eens tweeduizend mensen verdronken.

De Sri-Lankese president Chandrika Kumaratunga zei vanochtend op de BBC dat haar land absoluut niet was voorbereid op een ramp ,,van deze omvang'' en dat de hulpverlening daarom in eerste instantie ook gebrekkig zal zijn. President Kumaratunga bracht de kerstdagen in Londen door maar brak haar bezoek af en vloog vanochtend terug naar Colombo. In een verklaring liet zij weten dat in Sri Lanka ,,de noodtoestand is uitgeroepen in verband van de ernst van de situatie''.

Volgens een zegsman van het Rode Kruis zijn in sommige gebieden aan de oostkust hele dorpen weggevaagd. Volgens hem is vooral het ontbreken van zuiver drinkwater een groot probleem voor de overlevenden. Schattingen van het aantal daklozen lopen in de honderdduizenden.

Waarnemers zeggen dat de ramp grote economische gevolgen zal hebben voor het toch al armlastige Sri Lanka. Door de oorlog tussen het regeringsleger en de Tamil Tijgers werd de economische groei de afgelopen decennia ernstig gehinderd, maar juist het afgelopen jaar namen beide partijen een bestand in acht. Het luwen van de burgeroorlog had een gunstig effect op het toerisme, waarvan de inkomsten de eerste tien maanden van dit jaar met ruim 11 procent stegen.

De hulpverlening is in handen van leger en politie. ,,Een gigantische opdracht'', zei een politiecommandant. ,,We zijn nog nooit met zo'n tragedie geconfronteerd.'' De eerste zorg is het vrijmaken van wegen voor de aanvoer van hulpgoederen.