Rosneft mag onderdeel Yukos kopen

Het Russische antimonopoliebureau heeft zaterdag zijn goedkeuring gegeven aan de overname door staatsoliebedrijf Rosneft van Yuganskneftegaz, het belangrijkste onderdeel van oliereus Yukos.

Dat heeft het Federale antimonopoliebureau het afgelopen weekeinde laten weten via het Russische persbureau Interfax.

Met de goedkeuring heeft het Kremlin zijn greep op de Russische olie- en gassector verder verstevigd. Rosneft is volledig in handen van de staat. Het bedrijf zal bovendien binnenkort worden overgenomen door gasgigant Gazprom. De overheid krijgt hierdoor een meerderheidsbelang van bijna 51 procent in de nieuwe combinatie.

Yuganskneftegaz produceert circa 11 procent van de dagelijkse olieproductie in Rusland en bezit 17 procent van de oliereserves van het land. Met de twee overnames zal Gazprom zijn al invloedrijke positie verder uitbreiden. De energiereus is nu al goed voor 16 procent van de wereldwijde aardgasproductie en heeft 20 procent van de wereldwijde gasreserves in handen.

Met de twee oliebedrijven erbij zullen de gecombineerde energiereserves ruim zes keer zo groot zijn als die van het Amerikaanse ExxonMobil, in beurswaarde het grootste energieconcern ter wereld. Gazprom zal straks 1,45 miljoen vaten olie per dag oppompen, 15 procent van de Russische productie.

De Yukos-dochter werd eerder deze maand voor 9,4 miljard dollar op een door de Russische overheid georkestreerde veiling opgekocht door de onbekende Baikal Finance Group, een mysterieus bedrijf dat op 6 december werd opgericht.

Yukos vecht de legitimiteit van de veiling van kroonjuweel Yuganskneftegaz aan bij de rechter en heeft al gezegd dat de kopers van het bedrijf – verantwoordelijk voor 60 procent van de olieproductie van Yukos – een lang juridisch gevecht tegemoet kunnen zien.

Het Kremlin had de veiling bevolen omdat het wil dat Yukos de achterstallige belastingen en boetes (total bedrag ruim 20 miljard euro) gaat afbetalen.

De overheid is al ruim een jaar in confict met het concern. Vorig jaar werd Yukos-oprichter en grootaandeelhouder Michail Chodorkovski gearresteerd op verdenking van fraude. Algemeen wordt aangenomen dat de Russische president Vladimir Poetin met de ontmanteling van Yukos en het proces tegen Chodorkovski wil voorkomen dat de miljardair zijn politieke aspiraties ten uitvoer brengt.