Regering van Roemenië voorgesteld

De beoogde premier van Roemenië, Calin Tariceanu, heeft de samenstelling van zijn kabinet bekendgemaakt. Het moet volgende week het parlement om zijn vertrouwen vragen.

Tariceanu's centrum-rechtse regering wordt een coalitie van de verkiezingsalliantie Rechtvaardigheid en Waarheid (DA) van de net aangetreden president Traian Basescu, de Humanistische Partij (PUR), de partij van de Hongaarse minderheid (UDMR) en het blok van achttien vertegenwoordigers van de nationale minderheden.

De regering van Tariceanu kan rekenen op de steun van 257 van de 469 parlementariërs.

De nieuwe regering is jong. De 36-jarige historicus Razvan Ungureanu wordt minister van Buitenlandse Zaken en de 40-jarige econoom Ionu¸t Popescu krijgt Financiën. De nieuwe minister voor Europese Integratie is de 29-jarige Cristina Pârvulescu.

De alliantie Rechtvaardigheid en Waarheid, waarin de Nationale Liberale Partij en de Democratische Partij samengaan, krijgt in de nieuwe regering de meeste posten: achttien van de vijfentwintig. De UDMR, de partij van de Hongaarse minderheid, krijgt er vier. UDMR-leider Béla Marko wordt vice-premier. De andere posten voor de Hongaren zijn de portefeuilles van Communicatie en Informatietechnologie, Openbare Werken en Handel.

De kleine Humanistische Partij (PUR) krijgt drie portefeuilles, waaronder één vice-premierschap, voor Gheorghe Copos, zakenman en multimiljonair. De PUR had voor de parlementsverkiezingen van 28 november samen met de tot nu toe regerende sociaal-democraten één kandidatenlijst gevormd. Maar na de verkiezingen maakte ze zich los van de sociaal-democraten en koos ze voor een coalitie met de DA. De UDMR, die eveneens aanvankelijk met de sociaal-democraten in zee wilde, maakte een soortgelijke ommezwaai.

Het belangrijke ministerie van Justitie gaat naar Monica Macovei, een bekende mensenrechtenactiviste. Macovei, die in vijf verschillende landen heeft gestudeerd – waaronder de VS – was tot nu toe voorzitter van het Roemeense Helsinki Comité en staat bekend om een campagne om van corruptie verdachte politici uit de politiek te weren. Ze heeft ook naam gemaakt met een campagne voor de persvrijheid en heeft als advocate aangeklaagde journalisten verdedigd.

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Razvan Ungureanu, die lid is van de Nationale Liberale Partij, is in het verleden speciaal gezant van de coördinator van het Stabiliteitspact voor Zuidoost-Europa geweest. Hij spreekt Frans, Duits, Engels, Italiaans en Hongaars.