Politiek leider Iraakse shi'ieten overleeft aanslag

Na een weekeinde met 25 doden in Irak bij uiteenlopend geweld zijn vanochtend in Bagdad 15 mensen om het leven gekomen bij een aanslag op het kantoor van de shi'itische leider Abdelaziz al-Hakim.

Hakim zelf, leider van de belangrijkste shi'itische partij en lijsttrekker van de shi'itische partijcoalitie die naar verwachting in de verkiezingen van 30 januari als grootste uit de bus zal komen, bleef ongedeerd. Hij was wel aanwezig in het gebouw op het moment van de aanslag. Meer dan 50 mensen werden gewond.

De laatste twee weken zijn verscheidene aanslagen gepleegd op shi'itische doelen in wat wordt uitgelegd als een poging een burgeroorlog te provoceren en in het algemeen onrust te zaaien voorafgaand aan de verkiezingen. In de shi'itische heilige steden Najaf en Kerbala zijn daarbij tientallen doden gevallen. Shi'itische leiders, zoals vanochtend ook Abdelaziz al-Hakim, hebben hun aanhangers bezworen rustig te blijven. Hakims eigen partij, de SCIRI, heeft een goedbewapende militie. Een groot deel van Hakims familie is onder het bewind van Saddam Hussein geliquideerd; zijn broer en voorganger als partijleider, ayatollah Mohammed Baqr al-Hakim. werd vorig jaar bij een zware aanslag in Najaf gedood.

In de stad Ramadi, hoofdstad van de door geweld geteisterde provincie Al-Anbar, werden vanochtend vijf doodgeschoten mannen in burger gevonden. volgens een bij de lijken aangetroffen briefje gaat het om politiemannen die door rebellen zijn vermoord. Politie en Nationale Garde zijn belangrijk doelwit van opstandelingen. Vanochtend werd ook gemeld dat 21 leden van de Nationale Garde ten noordwesten van Ramadi zijn ontvoerd terwijl ze onderweg waren naar hun basis in Qaim, dichtbij de Syrische grens. Er was geen onafhankelijke bevestiging van dit bericht.

Onder de doden van het weekeinde waren negen burgers die in Bagdad onder het puin van hun huis werden begraven als gevolg van een zelfmoordaanslag met een gastankauto. Doelwit was de Jordaanse ambassade, maar die was onbereikbaar door een barrière van betonnen blokken. Het huis van de slachtoffers aan de andere kant van de straat stortte in.

Verder werd onder anderen een hoogleraar medicijnen, Hassan al-Rubaiei (45) in Bagdad doodgeschoten. Hij reed in zijn auto langs de Tigris toen vanuit een passerende auto het vuur op hem werd geopend. In Irak zijn al verscheidene professoren vermoord die probeerden de seculiere traditie van Irak te verdedigen of die aanhangers van het vorige regime hadden vervangen.

Een van de rijkste mannen van Turkije is ontvoerd in Irak. Sinds 16 december, toen zij uit de zuidelijke stad Basra vertrokken, was niets meer vernomen van Kahraman Sadikoglu, president van de Tuzla-scheepswerf, en een van zijn kapiteins. Volgens een video, die zaterdag op Turkse televisie werd vertoond, is Sadikoglu ontvoerd door een niet bij naam genoemde groep. Volgens Turkse kranten is er een losgeld van 25 miljoen dollar geëist, maar er zouden ook aanwijzingen zijn dat het om een commercieel conflict gaat. Sadikoglu's bedrijf is betrokken bij een internationaal project om Iraakse havens te ontdoen van gezonken schepen. Het was de eerste ontvoering van buitenlanders sinds weken in Irak.