Museeuw sleept wielerbond BWB voor de rechter

Johan Museeuw sleept de Belgische wielerbond BWB voor de rechter. Dat heeft de oud-wielrenner via zijn advocaat vandaag bekendgemaakt. Museeuw werd begin oktober voor vier jaar geschorst, waarvan twee voorwaardelijk, wegens betrokkenheid bij een grootschalige dopingzaak. De wereldkampioen van 1996, die door de straf zijn geplande activiteiten als ploegleider van QuickStep niet kan uitvoeren, eist een nietigverklaring van het vonnis omdat de tuchtcommissie van de BWB onbevoegd zou zijn. Bij de gehanteerde procedure zou daarnaast ernstig inbreuk zijn gepleegd op het vermoeden van onschuld, vastgelegd in het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ook bestrijden advocaat en veroordeelde de motivering van de straf. Museeuw werd gezien als een van de klanten van veearts Landuyt, die ook aan de renners Chris Peers en Jo Planckaert verboden middelen zou hebben verstrekt. Museeuw heeft ondanks voldoende belastend materiaal altijd elke betrokkenheid ontkend.