MILES DAVIS

Het project van Columbia Legacy met het complete werk van trompettist Miles Davis vordert gestaag. De 7CD-box Seven Steps: The complete Columbia Recordings of Miles Davis 1963- 1964 documenteert een overgangsfase waarin Davis geweldig in vorm was, maar ook op zoek naar een nieuwe band. In deze periode maakte hij één studio lp (Seven Steps to Heaven) en concertopnamen aan de Franse Rivièra en in New York, Tokio en Berlijn – samen goed voor 5 lp's. Als extra bevat de box vijf niet eerder verschenen tracks en drie stukken die pas nu integraal verschijnen.

Minstens tien stukken passeren meermaals, maar de ene versie is de andere niet. In de studio speelden pianist Victor Feldman en drummer Frank Butler mee, tijdens concerten probeerde Davis saxofonisten George Coleman en Sam Rivers uit, om zo het gat te vullen dat John Coltrane had achtergelaten.

Uiteindelijk werd Wayne Shorter de nieuwe saxofonist. Daarmee was het befaamde tweede kwintet met Herbie Hancock, Ron Carter en Tony Williams eind '64 een feit. Voor wie deze editie met gebonden boek te duur vindt, is de dubbelcd Live at Philharmonic Hall met George Coleman een formidabel alternatief.

Vijf boxen die eerder in deze met Grammy's overladen serie verschenen, zoals die met John Coltrane Coltrane ('55-'61) en arrangeur Gil Evans ('61-'68), zijn nu ook als `Long-Box' heruitgebracht. De prijs van deze editie is een flink stuk lager, maar het informatiegehalte is van hetzelfde, hoge niveau. Voor het geluid van de box met arrangeur Gil Evans betekent dat, dat je veel meer hoort dan op de lp's van veertig jaar geleden. Bijvoorbeeld dat veel van de toen als spontaan ervaren tracks in de studio nooit zo werden gespeeld, maar het resultaat zijn van veel knippen en plakken.

Het is de keerzijde van de in dit geval gouden medaille; wie een artiest compleet wil weten, stuit ook op minder romantische zaken.

Miles Davis: Seven Steps: The complete Columbia Recordings of Miles Davis 1963-1964 (Columbia Legacy AC7K). Richtprijs: € 140. Miles & Coltrane: The Complete Columbia Records (5162492), Miles & Gil Evans: The Complete Studio Recordings (5162502). Richtprijs: € 65.

    • Frans van Leeuwen