Excuus van ECV aan NOS in brief

De Eredivisie CV (ECV) heeft de NOS per brief verontschuldigingen aangeboden voor haar optreden vorige week tegenover de omroep. ,,We hadden meer respect moeten tonen'', verklaarde commercieel directeur Chris Woerts van Eredivisie CV (ECV), de vertegenwoordiging van de achttien clubs in de hoogste afdeling van het betaalde voetbal.

Woerts maakte de excuses bekend tijdens een bijeenkomst van het vakblad Broadcast Magazine in Bussum afgelopen vrijdag. De eveneens aanwezige Jan de Jong, hoofd marketing van de NOS, bevestigde bij die gelegenheid de ontvangst van de brief.

Vorige week maakte ECV bekend dat de rechten om samenvattingen van het eredivisievoetbal te mogen uitzenden vanaf komend seizoen in handen waren gekomen van John de Mol. In een toelichting liet Woerts na, zo verklaarde hij vrijdag, de publieke omroep te bedanken voor de jarenlange samenwerking met de NOS.

De houding van de Eredivisie CV voedde de gedachte dat het betaald voetbal genoeg heeft van de kritische houding van de NOS. Tijdens een stemming over de biedingen van de NOS en De Mol was de stemverhouding achttien tegen nul. Na een presentatie van Woerts hadden de clubs minder dan een kwartier nodig om te beslissen.

De Mol verwierf vorige week de rechten door 35 miljoen per jaar te betalen, 15 procent meer dan de NOS had geboden. Bestuurder Cees Vis van de Publieke Omroep zei vorige week in deze krant dat het voetbal uitgekeken leek op de kritische NOS. ,,Ik denk dat we een grens zijn gepasseerd waarbij niet meer naar het maatschappelijk belang van voetbal wordt gekeken, maar waarbij voetbal alleen nog als amusement wordt gezien'', aldus Vis.

Voordat Eredivisie CV bekendmaakte wie de televisierechten had verworven, haalde president-commissaris Michael van Praag hard uit naar Tweede-Kamerlid Joop Atsma die eerder zijn voorkeur had uitgesproken voor de NOS. ,,Met zijn onfatsoenlijke en ondeskundige gedrag heeft Atsma de druk bij de clubs opgevoerd'', aldus Van Praag.

Atsma verklaarde vanochtend geen excuusbrief te hebben gekregen. Woerts verklaarde vrijdag dat bij Van Praags uitval ,,achteraf vraagtekens'' kunnen worden gezet. Atsma stelde vorige week ,,geschrokken'' te zijn van de aantijgingen van Van Praag.