Een eigen radiostation voor het `rare volkje' van de expats (Gerectificeerd)

Hoe representatief zijn media voor een land? Onze correspondenten belichten media of journalisten die `staan' voor een cultuur of een verschijnsel.

Begin 2004 liet Marcus Berry, de general manager van World Radio Geneva, het enige radiostation in Zwitserland dat niet in het Engels uitzendt, een onderzoek uitvoeren onder luisteraars. Hij viel bijna van zijn stoel toen hij de resultaten zag: ,,Wij mikken op expats. Maar wat bleek? Bijna de helft van onze luisteraars is Zwitser.'

World Radio Geneva of `WRG' is een fenomeen, rondom het meer van Genève. Je zult er geen wereldschokkende dingen horen. De nieuwsredactie is met anderhalve man en een paardenkop niet uit op scoops of politieke analyses. DJ's draaien gemakkelijk verteerbare muziek. Adverteerders lokken de luisteraars naar een winkelcentrum even buiten de stad of een aquapark. Toch krijgt elke buitenlander die hier gaat wonen, van andere expats als advies: ,,Luister naar WRG! Op 88.4 FM!'

Want expats zijn een raar volkje. Zeker in Genève, waar ze 42 procent van de bevolking uitmaken. De meesten zijn goed opgeleid en koopkrachtig. Ze werken voor internationale instellingen als de Wereldgezondheidsorganisatie, de hulporganisatie UNHCR of de International Telecommunications Union, voor één van de 151 diplomatieke missies hier, of voor de vele ngo's en banken in de stad. Het verloop is elk jaar twintig procent. Velen vertrekken na een paar jaar weer. ,,De meesten interesseren zich niet echt voor Zwitserland,' zegt Berry, een Brit die begin jaren negentig in Genève bleef hangen. ,,De Zwitsers zijn een gesloten volk. Daar komen ze niet echt tussen. Van lokale kranten begrijpen ze niets. Toch willen ze, als ze eens een Zwitser ontmoeten, iets van conversatie hebben. Al is het maar over een lokale pyromaan, de elektriciteitsrekening, de misdaad natuurlijk. Expats hebben veel te verliezen, hè. Dus ons nieuwscredo is: If it bleeds, it leads.'

Een typische nieuwsflits van rond de twee minuten bevatte eind december dan ook de volgende items: `Zwitserse horloge-industrie exporteerde in 2004 1,2 procent meer dan in 2003', `Man in Nyon vermoordt echtgenote met keukenmes' en `Dieven kerstmarkt Montreux gearresteerd'. Daarna volgde het nieuwsbulletin van de BBC World Service, twintig minuten lang.

Sinds 2001, toen de BBC hiermee begon gaat het steeds beter met WRG. De mix van veel internationaal nieuws en een beetje lokaal nieuws is voor velen onweerstaanbaar. Er zijn nu zo'n 70.000 trouwe luisteraars.

Het kanaal werd in 1996 opgezet op verzoek van plaatselijke expatverenigingen. Tot 2001 werd er weinig geadverteerd. Er moest constant geld bij. Als de BBC er niet bij was gekomen, zegt Berry, had WRG nu niet meer bestaan. Door de toevloed van BBC-luisteraars na 2001 stroomden ook Zwitserse en Franse adverteerders toe. Hun advertenties verschijnen ook in een Engelstalig blad dat WRG gratis verspreidt. Daarmee is er nu ook geld voor meer live-programma's. Zo is er de populaire phone-in advertentierubriek, die een aardig beeld geeft van de expat-luisteraar (Zwitsers bellen weinig). Daar bood `Francesco' laatst zijn Porsche te koop aan omdat hij terugging naar zijn geboorteland Guatemala en zocht `Ben' een nieuw gastgezin voor een te wilde Rottweiler. Dezer dagen veranderen veel sneeuwkettingen en ski-abonnementen via dit programma van eigenaar.

Eén ding is opvallend: WRG besteedt, behalve via het BBC-nieuws, vrijwel geen aandacht aan het werk van de internationale organisaties in Genève. ,,Die organisaties houden zich vooral met ellende bezig', zegt Berry. Vluchtelingen, ziektes, mensenrechten, landmijnen. Onze gemiddelde luisteraar is daar de hele dag mee bezig. Denk je nu echt dat die nóg meer over foltering en genocide wil horen?'

Dit is het derde deel van een serie. De eerste verschenen op 20 en 23 december en zijn te lezen op www.nrc.nl.

Rectificatie

World Radio Geneva

In het artikel Een eigen radiostation voor het `rare volkje' van de expats (27 december, pagina 6) wordt World Radio Geneva het enige radiostation in Zwitserland genoemd dat niet in het Engels uitzendt. Het is juist het enige station in Zwitserland dat in het Engels uitzendt.

    • Caroline de Gruyter