Dutchbird ziet geen overlevingskansen

De directie van Dutchbird ziet geen overlevingskansen meer voor de chartermaatschappij. Dutchbird wil onderhandelen met touroperators en de Exel Aviation Group over overname van personeel, onderdelen van het bedrijf en al verkochte vliegtuigstoelen. Een woordvoerder van de directie van Dutchbird heeft dat vanmiddag bevestigd.

Dutchbird had nog een financier gevonden die een faillissement had kunnen afwenden. Maar nadat Boeing had laten weten dat de leaseovereenkomst voor vliegtuigen is beëindigd, haakte die financier volgens de woordvoerder af. ,,Het is de directie er nu om te doen de werkgelegenheid van de medewerkers in stand te houden. Dutchbird zelf heeft geen overlevingskansen meer.''

De directie van Dutchbird had vandaag moeten voldoen aan een ultimatum van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en opheldering moeten verschaffen over haar eigendomsstructuur, de financiële solvabiliteit en onafhankelijk toezicht daarop. Als Dutchbird daar vandaag niet toe in staat was, zou het ministerie vanmiddag een besluit nemen over het opschorten van de vliegvergunningen van de maatschappij, aldus een woordvoerder van het ministerie.

De vliegtuigen van Dutchbird staan al een week aan de grond omdat rekeningen niet betaald zijn. Het vervoer van passagiers is inmiddels overgenomen door andere luchtvaartmaatschappijen.

Dutchbird was vorige maand overgenomen door de Exel Group van Erik de Vlieger, maar die besloot zich uit Dutchbird terug te trekken na de arrestatie van de directeur van Dutchbird, Harm P., op verdenking van onder meer witwaspraktijken.