Dodental vloedgolf Zuidoost-Azië boven 20.000

Anderhalve dag na de zware onderzeese aardbeving in de Golf van Bengalen wordt de verwoestende omvang van de ramp steeds duidelijker. Volgens de laatste schattingen zijn meer dan 20.000 mensen om het leven gekomen, met name in de kustgebieden van Sri Lanka, Sumatra, Zuid-India en Thailand.

Ook de Andaman en Nicobar Eilanden en in mindere mate de Maldiven zijn getroffen.

De beving, met een kracht van negen op de schaal van Richter, deed zich zondagochtend vroeg voor in de noordelijke punt van de Indische Oceaan, even ten noordwesten van het Indonesische eiland Sumatra. De beving, de zwaarste in veertig jaar, veroorzaakte een zogeheten tsunami, een enorme vloedgolf die zich over een afstand van duizenden kilometers voortbewoog.

Toen de vloedgolf de kusten bereikte werden zondagochtend mensen meegesleurd door het water dat op sommige plekken tot tien meter hoog kwam, en werden gebouwen weggevaagd. Zelfs aan de oostkust van Afrika waren de gevolgen merkbaar; in Somalië verdronken negen mensen en worden ongeveer honderd vissers vermist. Ook vanochtend werd nog gewaarschuwd voor onderzeese naschokken.

Volgens de voorlopige balans is Sri Lanka met ruim 12.000 doden het zwaarst getroffen. De regering in Colombo heeft de noodtoestand uitgeroepen en heeft gevraagd om buitenlandse hulp. Maar ook de Indonesische provincie Atjeh, in de noordelijke punt van Sumatra, heeft zwaar te lijden gehad. Daar zijn tot dusver bijna 5.000 doden geteld, maar dat aantal zal vermoedelijk verder stijgen als de verbindingen met nu nog afgesloten gebieden weer zijn hersteld.

Ook de oostkust van India (3.000 doden) behoort tot de zwaarst getroffen gebieden, net als de tot India behorende Andaman en Nicobar Eilanden, in de Golf van Bengalen. Volgens een lokale politiecommandant zijn daar ten minste 3.000 mensen omgekomen, en worden nog eens bijna 3.000 mensen vermist. Volgens hem gaat het om ,,een zeer voorzichtige schatting''.

De meeste buitenlandse slachtoffers zijn gevallen in Sri Lanka en in enkele vakantiegebieden in Thailand, zoals Phuket en Phi Phi. Vanochtend werden nog ten minste negentien Nederlandse toeristen vermist.

In Thailand lag het officiële dodental vanochtend op 839. Onder de slachtoffers is een 21-jarige kleinzoon van de Thaise koning. Hij was aan het jet-skiën bij het toeristeneiland Phuket toen hij werd verrast door de vloedgolf.

Terwijl politie en militairen op lokaal niveau zo goed als mogelijk begonnen zijn met hulpverlening, zijn uit de hele wereld toezeggingen gedaan voor bijstand en zijn hulpteams en -goederen onderweg. Volgens een zegsman van de Verenigde Naties is er vooral een tekort aan zuiver drinkwater in de getroffen gebieden.