Componist v. Vlijmen overleden

De componist Jan van Vlijmen is vrijdag op 69-jarige leeftijd in Normandië overleden, zo is dit weekeinde bekend geworden.

Als componist realiseerde Van Vlijmen strenge en hermetische werken, schatplichtig aan de lyrische muziek van de Oostenrijker Alban Berg. ,,Muziek moet dwingend en sober zijn'', zei hij in 1999 in een interview met deze krant naar aanleiding van zijn programmering van de Nederlandse Muziekdagen. ,,Maar dat betekent niet dat ik zelf alleen maar een strenge notenteller ben. Ik barst van de emoties!''

In het Nederlands muziekleven bekleedde Jan van Vlijmen een unieke dubbelfunctie. Totdat hij zich in 1997 terugtrok in Normandië om zich helemaal op zijn eigen oeuvre te richten, bleef het werken aan zijn eigen muziek veelal beperkt tot vakanties.

Buiten de vakanties was Van Vlijmen als adviseur en directeur van grote invloed op het Nederlands muziekleven. Hij was directeur van het Koninklijk Conservatorium Den Haag (1968-1985), intendant van de Nederlandse Opera (1985-1987) en directeur van het Holland Festival (1991-1997) – functies die hij zelf afdeed als `directeursbaantjes' en als `vluchtgedrag'. ,,Ik was bang dat het me zou benauwen alleen maar componist te zijn. Ik dacht dat ik de discipline van mijn `regelbanen' nodig had om daarnaast te kunnen componeren. Maar fulltime componeren bevalt me uitstekend.''

Van Vlijmen voltooide nog zijn opera Thyeste op een libretto van Hugo Claus voor de Koninklijke Muntopera in Brussel, die volgend seizoen in première gaat. Tot voor drie weken geleden werkte hij aan een pianotrio.

Worstelend componist: pagina 8