Claim van 47 miljoen na Zaanse cacaobrand

Het distributiebedrijf Furness Logistics heeft een schadeclaim van 47 miljoen euro gekregen van de eigenaar van een partij cacao die bij een grote brand in Zaandam op 4 juli 2003 verloren ging. Dat heeft Koninklijke Frans Maas Groep, waarvan Furness een dochteronderneming is, vandaag bekendgemaakt. Frans Maas wil niet zeggen wie de claim indiende. Volgens het Noordhollands Dagblad was Gerkens Cacao, een dochterbedrijf van Cargill, de eigenaar van de cacao.

Een partij van ongeveer 17.000 ton cacao ging destijds verloren toen de loods van Furness afbrandde. Het blussen kostte veel moeite, waarbij de luchtmacht zelfs helikopters moest inzetten. Door de hitte veranderden de cacaobonen in een stroperige massa die lang bleef nasmeulen. Ook het opruimen van de drab kostte veel geld.

Frans Maas wijst de claim af en zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de brand. Bovendien sluit volgens bestuursvoorzitter Henk Benjamins van Frans Maas het opslagcontract aansprakelijkheid voor brandschade uit.

De eigenaar van de cacao legde de schadeclaim voor ter arbitrage, zoals dat geregeld was in het contract met Furness. Frans Maas heeft als beursfonds de verplichting een substantiële claim bekend te maken.