Brede hulpverlening

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal alles doen wat binnen zijn bereik ligt om alle getroffen landen in Zuidoost-Azië te steunen. Dit heeft directeur R. Rato vanochtend gezegd in een verklaring op de website van het fonds.

Ook andere organisaties en landen hebben financiële en medische hulp toegezegd aan de landen die zijn getroffen door de vloedgolf. De Europese Unie heeft 3 miljoen euro vrijgemaakt en beslist waarschijnlijk deze week over meer steun. Veel landen hebben verklaard de Zuidoost-Aziatische landen te willen helpen, maar bepalen de hoogte van de steun op het moment dat er meer duidelijkheid is over de omvang van de ramp en de behoefte aan hulp.

De Europese Unie, de Verenigde Naties, Groot-Brittannië, Israël en de Verenigde Staten hebben gisteren hulpteams naar het rampgebied gestuurd. Frankrijk, Duitsland, Rusland, Zweden en Italië bereiden soortgelijke hulp voor. Frankrijk stuurt een ziekenhuis en apparatuur om drinkwater te maken. Rusland stuurt tenten en hulpverleners naar Indonesië en Sri Lanka.

Het Rode Kruis heeft al 655.000 euro uitgegeven en liet weten dat het meteen 5 miljoen euro nodig had voor verdere noodhulp. Onder de regeringen die financiële steun toezegden waren ook de Nederlandse (2 miljoen euro) en de Belgische (500.000 euro). Het Britse Christian Aid geeft 700.000 euro.