Arrestaties na bloedbad Honduras

De politie in Honduras heeft dit weekeinde tien bendeleden gearresteerd wegens betrokkenheid bij een dodelijke schietpartij donderdagavond op een bus.

De daders namen met mitrailleurs de bus in de stad San Pedro Sula onder vuur en doodden 28 buspassagiers, voornamelijk vrouwen en kinderen. Zeker 24 passagiers raakten gewond.

De daders lieten een boodschap achter waarin zij de Hondurese president Ricardo Maduro verantwoordelijk stelden voor de schietpartij. De ondertekenaars noemden zichzelf leden van de Volksbevrijdingsbeweging Cinchonero, die in de jaren tachtig verscheidene gewelddadige acties uitvoerde.

Volgens de politie zijn de daders echter leden van de Mara Salvatrucha of de Mara 18. Deze bendes worden in Honduras, El Salvador en Guatemala verantwoordelijk gehouden voor tweederde van de moorden in Centraal-Amerika.

Alleen al in Honduras zijn volgens de regering 60.000 bendeleden actief. Het land besteedt jaarlijks 30 miljoen dollar aan projecten om jongeren ervan te weerhouden zich bij bendes aan te sluiten. Een 23-jarig lid van Mara 18 zou gisteren een bekentenis hebben afgelegd, zo heeft de politie althans bericht.

In hun boodschap tartten de daders een aantal politici, onder wie de voorzitter van het Congres, Porfirio Lobo. Lobo, die zich verkiesbaar wil stellen voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar, is voorstander van harde maatregelen tegen het geweld en pleit voor de herinvoering van de doodstraf.

Vorig jaar stemden Lobo en president Maduro in met operatie `Ferme Hand': jongeren met tatoeages worden opgepakt op verdenking van ,,criminele samenzwering, wetteloosheid en bedreigend gedrag''.

De leden van Mara Salvatrucha en Calle 18 jongens en meisjes vanaf acht jaar zijn te herkennen aan hun tatoeages. Zo staat het cijfer 18 voor de 18th Street in de Amerikaanse stad Los Angeles waar de Mara 18 zijn oorsprong had.