Waarnemers Irak blijven in Jordanië

De meeste internationale experts die gaan toezien op het eerlijk verloop van de komende verkiezingen voor een Nationale Assemblée in Irak, zullen dat doen vanuit het veiliger buurland Jordanië. Dat hebben functionarissen van de Verenigde Naties en anderen gisteren duidelijk gemaakt. Een paar waarnemers zullen naar Bagdad gaan voor de verkiezingen van 30 januari, en als de veiligheid het toestaat mogelijk ook naar andere steden.

,,Wij geloven dat we een heel doelmatige operatie kunnen uitvoeren om vast te stellen hoe goed de verkiezingen verlopen zelfs als er geen grote aantallen verkiezingswaarnemers ter plaatse zijn'', aldus de Canadese leider van de Internationale Missie voor de Iraakse verkiezingen, Jean-Pierre Kingsley. Hij was deze week gastheer van een bijeenkomst in Ottawa van internationale experts om over de verkiezingen in Irak te praten. Aan deze missie doen onder andere Groot-Brittannië, Canada, Indonesië, Mexico en Jemen deel.

Bij de presidentsverkiezingen in Afghanistan in oktober waren honderden internationale waarnemers over het land verspreid, maar het doorgaand geweld in Irak staat dat niet toe.

De waarnemers in Bagdad zullen contact onderhouden met de betrokkenen bij de verkiezingen, waaronder de onafhankelijke Iraakse verkiezingscommissie, politieke partijen, de regering en de meer dan 5.000 Iraakse verkiezingswaarnemers die nu met hulp van de VN worden opgeleid.

Drie dagen na een zware aanslag op een Amerikaanse legerbasis in de Noord-Iraakse stad Mosul heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, er vanmorgen een onverwacht bezoek gebracht. Hij vertelde de soldaten dat hij vol vertrouwen bleef dat de rebellen in Irak worden verslagen. Hij zei dat de pers voornamelijk het slechte nieuws uit Irak brengt. Daarbij viel hij uit naar regionale media, het satelliettelevisiestation Al-Jazira voorop, die volgens hem ,,systematisch en met boze opzet onjuistheden melden''. Bij de aanslag vielen 22 doden, van wie 14 Amerikaanse militairen. Rumsfeld zei dat zijn bezoek al enige tijd werd voorbereid en dat de aanslag geen factor was bij de selectie van Mosul voor zijn bezoek.