Van Moorsel met VdH weer beste sporter

Pieter van den Hoogenband en Leontien van Moorsel zijn gisteren op een sportgala in de RAI uitgeroepen tot sportman en sportvrouw van het jaar. De estafettezwemmers werden sportploeg van 2004.

Zwemmer Van den Hoogenband en wielrenster Van Moorsel gingen in het olympisch jaar op herhaling. Vier jaar geleden wonnen ze bij de Spelen in Sydney respectievelijk twee en drie keer goud en werden ze aan het eind van dat jaar ook uitgeroepen tot sportman en sportvrouw van het jaar. In Athene won Van den Hoogenband de 100 meter vrije slag. Van Moorsel won in de Griekse hoofdstad de olympische tijdrit op de weg.

Van den Hoogenband betrok in zijn dankwoord de andere genomineerden Theo Bos en Erben Wennemars bij zijn uitverkiezing. Met de Jaap Eden (de trofee) in zijn hand vroeg hij een staande ovatie voor wereldkampioen baanrennen Bos en wereldkampioen schaatssprint Wennemars. ,,De prijs is opnieuw een enorme eer. Maar de mensen die hebben bijgedragen aan mijn succes heb ik al uitgebreid bedankt. Dit gala is een verkiezing en die kent geen verliezers, daarom wil ik mede een applaus voor Theo en Erben. Zij zijn ook wereldkampioenen.''

Van den Hoogenband viel gisteren twee keer in de prijzen. Met Mitja Zastrow, Johan Kenkhuis, Klaas Erik Zwering en Mark Veens werd hij, vóór de hockeysters en de roeiers van de acht, ook gekozen tot sportploeg van 2004. De estafettezwemmers wonnen olympisch zilver op de 4x100 meter vrij. De tot Nederlander genaturaliseerde Duitser Zastrow nam de prijs in ontvangst. ,,Ik wil iedereen bedanken die mij geholpen heeft Nederlander te worden, anders was ik hier niet en was ik met de Duitse ploeg achtste geworden.''

Van Moorsel kreeg de voorkeur boven zwemster Inge de Bruijn en amazone Anky van Grunsven. Beide sportsters wonnen in Athene, net als in Sydney 2000, olympisch goud. Met haar zesde titel tot sportvrouw van het jaar kreeg Van Moorsel van haar collega's een passend afscheidscadeau. ,,Dit is echt mijn allerlaatste'', glunderde Van Moorsel, die volgende maand officieel afscheid neemt tijdens de Zesdaagse van Rotterdam. ,,Die is toch wel heel erg speciaal. Eigenlijk moet ik hem in heel veel stukje hakken, want er zijn weer zoveel mensen die mij geholpen hebben in dit succesvolle jaar.''

Bij de sporters met een handicap ging de titel naar Kenny van Weeghel. De wheeler won drie medailles op de Paralympics in Athene. Hij kreeg de voorkeur boven de rolstoeltennissers Esther Vergeer en Robin van Ammerlaan.

Erica Terpstra, voorzitter van sportkoepel NOC*NSF, stond in haar toespraak stil bij de dood van twee oud-topsporters. Viervoudig olympisch kampioene Fanny Blankers-Koen en oud-wereldkampioen wielrennen Gerrie Knetemann zijn dit jaar overleden.

Joop Alberda heeft de erepenning ontvangen van NOC*NSF. Dat gebeurde tijdens het officiële afscheid van de oud-volleybalcoach die de afgelopen acht jaar technisch directeur was van het Team de Mission van de sportkoepel. Alberda kreeg de penning voor zijn verdiensten voor de olympische beweging.

Interview Van den Hoogenband pagina 19