Van dealer tot leidsman

Redouan Al I. geldt als spil van de terroristische Hofstadgroep. In Duitsland radicaliseerde hij.

Sinds de moord op Theo van Gogh jaagt de politie op de Syriër Redouan Al I. Hij geldt als de geestelijk leider van de van terrorisme verdachte Hofstadgroep. De afgelopen twee jaar bracht Al I. (45) veel tijd door in een asielpension in het Duitse Olsberg. Zijn kamergenoot, een Palestijnse asielzoeker die de Syriër tien jaar geleden voor het eerst ontmoette, zag hem radicaliseren. Jonge Nederlandse mannen bezochten steeds vaker het pension, om naar Al I. te komen luisteren.

De asielzoeker, Mohammed El-Mahmoud, is verbaasd over de metamorfose die de Syriër doormaakte. ,,Toen ik hem leerde kennen, dronk hij whisky, alleen goede. Hij snoof cocaïne. Hij had veel vrouwen, die hij heroïne verstrekte. Hij was dealer.''

In het laatste jaar dat Al I. in Olsberg woonde, was hij ook regelmatig in Nederland te vinden. Hij werd twee keer Nederland uitgezet naar Duitsland. Eerst in januari 2003, waarna hij in Frankfurt met een vals paspoort werd aangehouden. De tweede uitzetting volgde op zijn aanhouding in oktober 2003, met vier andere leden van de Hofstadgroep. Zij werden verdacht van terroristische activiteiten, maar bij gebrek aan bewijs vrijgelaten. De rechter verklaarde Al I. tot `ongewenst persoon'.

El-Mahmoud had de Syriër lang niet gezien toen die vorig jaar bij hem introk. Al I. kookte halal, op islamitische wijze geslacht rund- en lamsvlees werd bezorgd uit Nederland. De tv werd opgeborgen. De Syriër las liever een van zijn Arabische boeken. In zijn laptop had hij nog eens tweehonderd boeken over de islam opgeslagen. Tegen zijn kamergenoot zei Al I.: ,,Nu heb ik de ware weg gezien.'' En over moslims die vechten tegen Israël en Amerika: ,,Het zijn geen `ware' moslims, maar Allah zal hun gedrag goedkeuren omdat zij strijden. Kafir (ongelovigen, red.) moeten dood.''

El-Mahmoud was verbaasd toen hij voor het eerst Marokkaanse mannen en jongens uit Nederland in zijn kamer aantrof. Ze luisterden ademloos naar de Syriër. ,,Ik moest een beetje lachen om hem als geestelijk leider. Ik geloofde niet dat iemand die zo had gedronken en gesnoven, zo kon omslaan.''

Op 30 maart 2004 stopte voor het asielpensioen een Mercedes met Nederlands kenteken. Al-I. laadde reistas, boeken en laptop in en vertrok, zonder afscheid te nemen.

Leermeester Mohammed B.pagina 3

    • Ahmet Olgun
    • Jutta Chorus