Uitgevers ruzieën om roman van Jelinek

Nobelprijswinnares Elfriede Jelinek is onderwerp geworden van een vete tussen haar Nederlandse uitgevers. Uitgeverij Querido en Uitgeverij van Gennep willen beide de toekomstige romans van de Oostenrijkse auteur Elfriede Jelinek uitgeven.

Querido geeft sinds 1997 de nieuwe romans van Jelinek uit, Van Gennep deed dat daarvoor. ,,Van Gennep pakt Jelinek van ons af,'' aldus Patricia de Groot van Querido, de uitgeverij die Lust (1989) en haar laatste roman Hebzucht (2003) levert.

Toen in oktober bekend werd dat Jelinek de Nobelprijs voor de literatuur zou krijgen, heeft Van Gennep diverse oude en nieuwe titels van de auteur aangekocht. ,,Met zeven titels wordt Van Gennep in kwantitatieve zin nu Jelineks primaire uitgever in Nederland,'' aldus Chris ten Kate van Uitgeverij Van Gennep. Van Gennep was tot 1997 de enige die Jelinek in Nederland uitgaf, maar toen Jelineks redacteur naar uitgeverij Querido vertrok, ging Jelinek mee. Sindsdien heeft Querido de nieuwe romans van Jelinek uitgegeven. ,,Door alleen haar romans uit te geven doe je het rijke oeuvre van Jelinek onrecht,'' vindt Chris ten Kate. ,,Haar politieke werk en haar theaterstukken zijn minstens zo belangrijk.''

Chris ten Kate ziet Querido dan ook niet als de uitgeverij die automatisch recht heeft op de nieuwe roman van Jelinek. ,,Ik zal gewoon op de nieuwe roman of op ander nieuw werk gaan bieden.'' Patricia de Groot is `ontzettend verbaasd' door de plotselinge Jelinek-zucht van Van Gennep. ,,Jelinek beschouwt haar romans als haar belangrijkste werk en heeft gezegd dat Querido die kan blijven uitgeven.'' De Groot verwacht de nieuwe roman van Jelinek dan ook gewoon te kunnen aankopen.

Jelineks Nederlandse agent meldt dat de rechten van de nieuwe roman van Jelinek zeker niet automatisch naar Querido zullen gaan: ,,We gaan daar te zijner tijd opnieuw naar kijken, in overleg met Jelinek en de Duitse uitgever. Het duurt overigens nog zeker anderhalf jaar voordat haar nieuwe roman in Duitsland verschijnt.''

    • Ward Wijndelts