Twee jaar cel voor man die Verdonk op radio bedreigde

De Amsterdamse rechtbank heeft de bedreiger van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en integratie) veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk. De 22-jarige R. E. belde in juni naar een radioprogramma van RTV Noord-Holland en zei dat de minister binnen twee weken haar integratiebeleid moest intrekken, anders zou dat gevolgen hebben.

De bedreiger die zei te bellen namens actiegroep `Section Eight', refereerde aan de moord op Pim Fortuyn en aan een incident dat kort voor de radio-uitzending gebeurde. Toen werd minister Verdonk bij een bijeenkomst in Amsterdam door twee vrouwen met ketchup besmeurd. De beller zei ook verantwoordelijk te zijn voor het ketchup-incident.

Het openbaar ministerie nam het dreigement hoog op. Normaal staat voor bedreiging een maximum straf van twee jaar. Maar het OM deed een beroep op een oud wetsartikel waarin bedreiging van de ministerraad strafbaar wordt gesteld. Het is op grond van artikel 95a zelfs mogelijk een levenslange straf op te leggen.

De rechter volgde het openbaar ministerie en veroordeelde de bedreiger wegens poging tot beïnvloeding van de ministerraad én van bedreiging van de minister in persoon. De rechter stelde dat E. `door zijn handelen de democratische grondbeginselen van de Nederlandse rechtsstaat' heeft geschonden en daarmee `de essentiële beginselen van een vrije en open samenleving'. Bovendien heeft hij de minister ook emotioneel getroffen nu zij niet meer zonder aangepaste beveiliging kan gaan en staan waar zij wil.

Volgens advocaat Frans Donze heeft de rechter een forse straf opgelegd. De bedreiger van Kamerlid Wilders kreeg eerder een werkstraf van 120 uur. Deze man maakte excuses, terwijl E. tijdens de rechtzitting de officier van justitie `kanker in zijn longen en uitzaaiingen in zijn hart toewenste'.

Volgens Donze heeft de rechter in zijn oordeel `nadrukkelijk' rekening gehouden met het huidige tijdsbeeld. ,,Als Theo van Gogh niet was vermoord, had E. waarschijnlijk een lagere straf gekregen.'' De moord werd gepleegd na de radiobedreiging. Donze: ,,Het lijkt er een beetje op dat E. harder wordt gestraft door iets waar hij part noch deel aan heeft.''