Televisie en Radio Voorkeur Zondag

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Debat over de veiligheid van hulpverleners in oorlogsgebieden met oud-hoofd van de missie van Artsen Zonder Grenzen in Afghanistan Nelke Manders, hoofdverpleegkundige Jan Geilings (hij zat in Liberia en vertrekt binnenkort naar de Soedanese regio Darfur), arts Joop de Jong van Peace of Mind en publiciste Linda Polman. Ned.3, 12.10-13.00u.

DOCUMENTAIRE

Wilde ganzen special. Portret van de 50-jarige Annie Manders die vanuit Nederland actie voert voor straatkinderen en tienermoeders in Accra, de hoofdstad van Ghana. Ned.1, 11.30-11.59u.

SPORT

Holland sport - de interviews. Eerste van een serie gesprekken begint met voetballegende en bondscoach Marco van Basten over o.a. zijn werk, vader, moeder, God, en het verschil tussen zijn linker- en rechteroog. Ned.3, 17.00-17.55u.

Studio sport. Gesprek met de voormalig bondscoach Dick Advocaat over het EK-voetbal. Advocaat ontving tijdens het EK veel kritiek, met als dieptepunt de wissel van Arjen Robben tegen Tsjechië. Ned.2, 18.10-20.00u.

PRAATPROGRAMMA

Schepper & co. Gesprek met het Kamerlid voor de SP Jan Marijnissen, cabaretière Nilgün Yerli en Anne van der Meiden over hun ervaringen met kerst. Het drietal kiest verder uit driehonderd inzendingen de winnaar van de kerstverhalenwedstrijd de afgelopen weken organiseerde. Ned.1, 16.15-17.15u.

AMUSEMENT

De kerst van een clown: De vergrijzing. Laatste aflevering in de serie is een speelfilm met een kerstlied gezongen door Jamie-Lee Roy, Karin Bloemen en Freek de Jonge. De film vertelt het verhaal van een oude clown in Zuid-Amerika die het bericht krijgt dat zijn kleinkind een ernstige operatie moet ondergaan. Met Freek de Jonge, Nada van Nie, Bryan Roy en Jamie-Lee Roy, Mandy Huydts en The Ashton Brothers. Ned.3, 22.30-23.35u.

KUNST & MUZIEK

Vrije geluiden: Le Violon du Siècle. Slot van een eerder uitgezonden documentaire over de legendarische violist Yehudi Menuhin. Ned.3, 11.00-12.00u.

Eriks wonderbaarlijke reis. Muzikale jeugdopera verteld door Edwin Rutten naar het boek Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans. Het fantasierijke verhaal gaat over het jongetje Erik, dat al sluimerend verdwijnt in het schilderij dat boven zijn bed hangt. Deze familievoorstelling is geschreven voor groot orkest en verteller. De componist gaf elk insect eigen muziekthema's en muziekinstrumenten. Ned.2, 12.05-12.50u.

Matinee: Kerst met het Nederlands Dans Theater. Uitvoering van drie moderne balletten waaronder Whereabouts unknown van Jirí Kylián en Sad Case van het duo Paul Lightfoot en Sol León. Ook filmische intermezzo's die een andere kijk op deze balletten geven. Ned.3, 15.00-16.00u.

FILM

.Citizen Kane (Orson Welles, 1941, VS). Het klassieke meesterwerk waarmee Welles spectaculair debuteerde en de filmgrammatica van nieuwe dimensies voorzag, wordt nog immer gerekend tot de belangrijkste films ooit gemaakt. Welles speelt zelf de naar William Randolph Hearst gemodelleerde krantenmagnaat. BBC2, 11.30-13.30u., zwart-wit.

Kundun (Martin Scorsese, 1997, VS). Scorsese, toch vooral chroniqueur van geweld en corruptie, reconstrueerde de leerjaren van de (veertiende) Dalai Lama en laat de prediker van geweldloosheid zien als vroegwijze peuter, eigenwijze schooljongen, dwarse puber en verstandige adolescent. Bij vlagen briljant maar ook kampend met de Koyaanisqatsi-dreun van Philip Glass en gratuit symbolisme. Ned.1, 12.55-15.05u.

.Minoes (Vincent Bal, 2001, Ned.). Alleen al vanwege de titelrol van Carice van Houten onweerstaanbare verfilming van boek van Annie M.G. Schmidt over juffrouw die haar katse verleden niet kan verbloemen maar zich wel ontpopt tot informante én romantic interest voor goeiige stadsverslaggever Theo Maassen. Ideale familiefilm laat katten praten met de stemmen van o.a. Wim T. Schippers en Paul Haenen. Ned.2, 16.30-18.00u.

.O Brother, Where Art Thou? (Joel & Ethan Coen, 2000, VS/Engeland/Frankrijk). Postmodern sprookje van de gebroeders Coen is een in nostalgische okertinten gefilmde road movie over drie ontsnapte gevangenen, op zoek naar een schat in het diepe Zuiden van het Amerika van de jaren dertig. Met George Clooney, John Turturro. Ned.3, 20.30-22.22u.

.The Grinch / How the Grinch Stole Christmas (Ron Howard, 2000, VS). Bioscoophit naar kinderboek van Dr. Seuss vertoont Jim Carrey als groen, harig monster, verstoten door de Who's. Hij neemt wraak door het kerstfeest van die knaagdierachtige mensensoort te saboteren. Net5, 20.30-22.20u.

.Heimat 3 (1) (Edgar Reitz, 2004, Dld). Het levenswerk van Edgar Reitz is voltooid. Twee schitterende reeksen Heimat toonden ons al de historie van Duitsland in een klein dorpje. Het 6-delige Heimat 3 speelt vanaf de Val van de Muur en de Duitse eenwording in 1989 tot nu. Ned.3, 23.35-1.21u.

RADIO

OVT. O.a. aandacht voor de slag om de Ardennen op 15 december 1944. Radio 1, 10.04-12.00u.

Langs de lijn. Terugblik op het sportjaar 2004 met o.a. een overzicht van de hoogte- en dieptepunten op de Olympische Spelen, Oranje tijdens het EK Voetbal in Portugal en de zesde overwinning van Lance Armstrong in de Tour de France. Radio 1, 14.04-18.00u.

Opium. Gesprek met actrice Olga Zuiderhoek over haar rol van lesbische professor Higgins in de Rotterdamse versie van My Fair Lady. Radio 1, 19.04-20.00u.