Televisie en Radio Voorkeur Vrijdag

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage uit Beslan in het zuiden van Rusland, waar op 1 september tientallen Tsjetsjeense rebellen een school met 1.200 kinderen en ouders gijzelden. Drie dagen lang werden zij zonder eten en drinken in het schoolgebouw vastgehouden. Bij de bestorming op 3 september vielen 330 slachtoffers. Hoe is het nu in Beslan? Ned.2, 18.20-18.55u.

DOCUMENTAIRE

Engel in Rotterdam. Over het kerstfeest van vluchtelingen, medewerkers en vrijwilligers in de Rotterdamse Pauluskerk. Ned.1, 22.55-23.45u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Felderhof viert kerst met ds. Carel ter Linden. Ontmoeting in Toscane met dominee Carel ter Linden die bekend is van een aantal koninklijke plechtigheden. Ned.1, 21.30-22.15u.

Willibrord zoekt God. SBS6-presentator Willibrord Frequin gaat voor de EO op zoek gaat naar God. Gevoelsmatig móet er een God zijn, zegt hij, maar rationeel trekt hij het bestaan van God ernstig in twijfel. Hij wordt begeleid door Bert Bruinekreeft, een fulltime evangelist. Ned.1, 22.15-22.55u.

Nationale wetenschapsquiz. Een team van hoogleraren bindt de strijd aan met een team van hoofdredacteuren. De hoofdredacteuren zijn Bart Brouwers (Dagblad De Limburger), Frits van Exter (Trouw) en Leo Pronk (Rotterdams Dagblad). De hoogleraren dr. Jan Zaanen (Natuurkunde), dr. Maarten Doorman (Literaire Kritiek) en dr. Anita Jansen (Klinische psychologie). Ned.3, 22.20-0.05u.

Tv-show. Onder anderen een gesprek met de kinderen van André Hazes, Roxanne en Dré. Zij kijken terug op de dood van hun vader, het afscheid in de Amsterdam ArenA en de toespraak van Dré over zijn vader. Ned.2, 22.25-23.20u.

Het uur van de wolf: Band Aid 20 years on. Over de ontstaansgeschiedenis van Band Aid en het wereldberoemde liedje Do they know it's Christmas in 1984. Bob Geldof, Phil Collins, Boy George, Paul Young, Status Quo, Spandau Ballet en anderen kijken terug op de bizarre wijze waarop het liedje tot stand kwam. Ned.3, 0.05-1.35u.

FILM

.Shrek (Andrew Adamson, 2001, VS). Buitengewoon succesvolle computeranimatiefilm van Spielbergs DreamWorks is een heerlijk tegendraadse versie van het klassieke sprookje van het schone meisje en het lelijke beest. Groene boeman (met de stem van Mike Meyers) gaat met raaskallende ezel (Eddie Murphy) mooie prinses (Cameron Diaz) bevrijden. BBC1, 19.40-21.00u.

Astérix et Obélix contre César (Claude Zidi, 1999, Fr./Dld/It.). Peperdure live-action-film over de striphelden van Goscinny en Uderzo. Geavanceerde computertrucage laat Romeinen door het luchtruim duikelen, Obelix (Gérard Depardieu) een olifant optillen en Asterix (Christian Clavier) op krokodillen surfen. VRT, 21.50-23.36u.

Chocolat (Lasse Hallström, 2000, GB/VS). Behaagzieke, pseudo-Europees-kunstzinnige fabel speelt in een Frans bergdorpje in de late jaren vijftig. Juliette Binoche ontregelt er als alleenstaande moeder de boel door een chocolaterie te openen. BBC2, 22.00-23.55u.

.Once Were Warriors (Lee Tamahori, 1994, N-Zeeland). Speelfilmdebuut van filmer Tamahori was destijds de publieksfavoriet van het Filmfestival Rotterdam en biedt groepsportret van werkloze, van hun trots en gevoel voor eigenwaarde beroofde, geassimileerde Maori's, levend aan de rand van de grote stad. Moeder van vijf kinderen wordt regelmatig bont en blauw geslagen door haar man, een droeve krachtpatser met een glimmende torso vol tatoeages. Tamahori's gevoel voor effectbejag laat weinig ruimte voor dubbelzinnigheid en reflectie. Net5, 0.05-1.50u., onderbroken door reclame.

Tina: What's Love Got To Do with It? (Brian Gibson, 1993, VS). De onvermoeibare rock-ster Tina Turner hield zelf een oogje in het zeil bij verfilming van haar autobiografie. Vlak portret volgt chronologisch haar levenswandel zonder dat we haar echt leren kennen. Onbedoeld wekt Ike onze sympathie als een hartverscheurend pathetische verliezer. Veronica, 0.10-2.20u.

Hello, Dolly! (Gene Kelly, 1969, VS). Minder geslaagde musical, gebaseerd op Thornton Wilders's toneelstuk The Matchmaker, met Barbra Streisand (in haar tweede rol) als koppelaarster en Walter Matthau als de rijke weduwnaar. RTL4, 0.30-3.10u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van grafisch vormgever Anthon Beeke aandacht voor het muzikale verhaal van de folkmuzikanten Koerner, Ray & Glover. Na tienen schilder Marc Mulders die bij het schilderen de vier seizoenen volgt. 747AM, 21.02-23.00u.

Casa luna. Gesprek met Kamerlid Kees van der Staaij van de SGP. Hij en zijn vrouw adopteerden verleden jaar twee kinderen uit Colombia en schreef er het boek Liefs uit Bogota over. Radio 1, 0.04-0.45u.