Sleutel weg in kliniek voor tbs

Het personeel in tbs-kliniek De Grote Beek te Eindhoven is ongerust door de vermissing van een moedersleutel. Dit zegt de beroepsorganisatie NU'91.

De sleutelbos waaraan de sleutel zat, werd twee weken geleden per ongeluk door een medewerker in de rookruimte achtergelaten. Dezelfde dag werd de bos door een tbs'er teruggebracht, maar de moedersleutel ontbrak. Met deze sleutel kunnen alle deuren in de instelling worden geopend.

De tbs'ers in de kliniek zijn vaak gewelddadig. In de kliniek werden in 2002 twee verpleegkundigen neergestoken. Eerder werd een verpleegster door een patiënt verkracht. De directie heeft inmiddels het slot op een deur, die door een verbouwing tijdelijk naar buiten leidt, vervangen. Ook zijn de patiënten in hun vrijheden beperkt.

Volgens Michel van Erp, regiocoördinator van NU'91, zijn die maatregelen ,,niet adequaat'' omdat vaak gebleken is dat deze beperkingen juist agressie opwekken. NU'91 eist dat alle sloten worden vervangen.

Volgens de directie kunnen die sloten niet eerder geplaatst worden. ,,Een noodoplossing zoals NU'91 die voorstelt is verboden, en zou de onrust onnodig vergroten'', legt een woordvoerder van De Grote Beek uit. Volgens hem is die onrust er niet ,,op een enkele uitzondering na.'' Ook meldt de woordvoerder dat De Grote Beek begin januari van sleutelsysteem gaat veranderen, twee weken eerder dan gepland.