Poetin: Westen wil Rusland isoleren

President Vladimir Poetin heeft het Westen gisteren verweten Rusland te willen isoleren. Hij hekelde de Poolse president Aleksander Kwasniewski en de Oekraïense presidentskandidaat Joesjtsjenko.

De president weersprak uit te zijn op herstel van een autoritair bewind in Rusland. ,,Ik geloof niet dat we de kant van de autoritaire staat op moeten, vooral niet naar een autoritaire staat in sovjetstijl. Dat zou geen gunstige voorwaarden voor economische ontwikkeling scheppen en het zou het vermogen van de samenleving om de regering te controleren beperken. Het zou excessief zijn.''

Tijdens een drie uur durende persconferentie werd de Russische president gevraagd naar zijn reactie op een uitlating van Kwasniewski in een recent vraaggesprek. Daarin had de Poolse leider gezegd dat ,,een Rusland zonder Oekraïne voor elke supermacht beter is dan een Rusland met Oekraïne''. Poetin maakte zich daar boos over.

,,Als we [deze verklaring] interpreteren als een streven naar het beperken van Ruslands vermogen relaties met zijn buren te ontwikkelen, komt ze neer op de wens de Russische Federatie te isoleren'', zei hij. ,,Ik denk niet dat dat het doel is van het Amerikaanse beleid.''

Poetin voegde daaraan toe de kwestie in februari aan zijn Amerikaanse ambtgenoot Bush voor te leggen, die hij dan in Slowakije ontmoet. Poetin zei ,,extreem verbaasd'' te zijn over Kwasniewski, temeer omdat de Russen hem al goed kennen en waarderen sinds hij (in de jaren tachtig) leider was van de communistische jeugdorganisatie in Polen.

Poetin laakte het Amerikaanse beleid in Irak. Hij vroeg zich af hoe de VS kunnen zeggen dat Tsjetsjenië niet klaar is voor verkiezingen, terwijl ze tegelijkertijd zeggen in Irak verkiezingen te kunnen organiseren, hoewel ,,het hele grondgebied van Irak door buitenlandse troepen wordt bezet''.

Poetin gaf ook uiting aan zijn overtuiging dat de VS – via Polen – proberen de uitslag van de presidentsverkiezingen in Oekraïne, komende zondag, te beïnvloeden. Hij herhaalde met de pro-westerse kandidaat – en favoriet – Viktor Joesjtsjenko te kunnen samenwerken. Maar in één adem door waarschuwde hij hem voor ,,zijn omgeving''. ,,We hopen dat in de entourage van Joesjtsjenko geen mensen rondlopen die hun politieke ambities bouwen op anti-Russische en – laten we zeggen – zionistische slogans. Dat is absoluut onaanvaardbaar.''

Zionisme: pagina 5

Waarnemers: pagina 5