Poetin herinnert zich lessen uit het verleden

De Russische president Vladimir Poetin beweert dat de aankoop door het Russische olieconcern Rosneft van Yuganskneftegaz, de belangrijkste olieproductie-eenheid van het eveneens Russische olieconcern Yukos, verlopen is via ,,volledig legale marktmechanismen.''

Legaal is makkelijk – de Russische staat schrijft de wet voor. Maar marktmechanismen?

Daarvoor moeten we in gedachten houden wie de Russische president heeft onderwezen over markteconomieën, nadat hij was opgedoken uit zijn vroegere loopbaan bij de KGB. Dat waren de oligarchen, die profiteerden van de soepele regels bij een eerdere reeks veilingen, waardoor zij voor een fractie van de feitelijke waarde de hand konden leggen op de eigendommen van de voormalige Sovjet-Unie. Deze oligarchen beweerden destijds ook dat dat allemaal een zaak van marktmechanismen was.

Als hij de moeite zou nemen om terug te blikken, zou Poetin kunnen lezen wat zijn oude meester Lenin te melden had over de ,,kapitalistische realiteit'', namelijk dat ,,de rijken er met de winsten vandoor gaan, terwijl de werkers het moeten doen met margarine en afgeroomde melk.''

De enige draai die aan deze voorstelling van zaken is gegeven, is dat het in de nieuwe wereld van de post-sovjetmarkten de staat is die rijk wordt en niet de kapitalisten.

Helaas lijkt er ondertussen geen einde te komen aan de armoede van de Russische werkers.

Poetin zit er niet helemaal naast als hij beweert dat de renationalisatie van waardevolle olieproductie-eenheden ,,gerechtvaardigd'' is. Maar hij zou zich een andere les uit de tijd van Lenin moeten herinneren, dat revolutionaire meedogenloosheid gemakkelijk omslaat in tirannie.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • Edward Hadas