OM gaat financiële fraude harder aanpakken

Het openbaar ministerie (OM) gaat financiële fraude strenger en intensiever bestrijden. Strafeisen gaan omhoog en accountants worden nauwgezet in de gaten gehouden in hun publieke vertrouwensfunctie.

Dat zegt fraude-officier van justitie H.J. Biemond vandaag in een vraaggesprek met deze krant.

Biemond stelt dat het OM ,,de focus wil verleggen''. Zo zal minder naar aantal en meer naar kwaliteit van zaken worden gekeken. ,,Zaken die normbevestigend werken, waarvan het publiek kan zien: dit deugt niet en daar doet het OM namens de samenleving wat aan.'' Hij stelt zware straffen in het vooruitzicht: ,,Dat geldt óók voor de haute finance. Hier geldt de wet van Von Feuerbach: het bewaken van normen werkt pas bij een reële pakkans en een afschrikwekkende bestraffing.''

Biemond signaleert dat bestuurders vooral naar de Amerikaanse situatie kijken. Dat moet veranderen, vindt hij. Het besef dat financiële fraude ernstig is en aanpak ervan urgent ,,mag niet alleen vanuit de VS komen''. Hij erkent dat het OM heeft geleden onder een slechte reputatie in de strijd tegen financiële fraude, vooral door `Operatie Clickfonds'. Maar volgens Biemond is er inmiddels veel veranderd.

VRAAGGESPREK: pagina 17

    • Joost Oranje