Kerstinkopen later

De meeste klanten doen hun kerstinkopen in de supermarkt dit jaar later dan vorig jaar. Ze besluiten ook pas vlak voor kerst of ze met de feestdagen buiten de deur eten of thuisblijven. Dat blijkt uit onderzoeken van bureau GfK en het bedrijfschap Horeca en Catering.

Volgens GfK bedroeg de omzet van de gezamenlijke supermarkten vorige week 500 miljoen euro. Dat is 6,7 procent lager dan vorig jaar. Het onderzoeksbureau verwacht dat veel mensen pas deze week hun inkopen doen, omdat de feestdagen in het weekeinde vallen. Hierdoor gaan er vijf koopdagen aan de kerst vooraf, terwijl dat een jaar eerder slechts drie waren.

Het bedrijfschap Horeca heeft ruim 3.000 mensen ondervraagd over waar ze met de kerst gaan eten. Ruim 18 procent is van plan om met de feestdagen buiten de deur te eten. Inmiddels heeft twee derde van de mensen die uit eten gaan gereserveerd.