Karzai weert krijgsheren in kabinet

De Afghaanse krijgsheer Mohammad Fahim is uit het regeringscentrum in Kabul verwijderd. In de nieuwe Afghaanse regering is een apart ministerie ingeruimd voor de bestrijding van drugs.

President Hamid Karzai maakte de samenstelling van de nieuwe regering gisteravond bekend. Uit de postenverdeling blijkt dat Karzai, twee maanden geleden met grote meerderheid rechtstreeks tot president gekozen, zijn belofte wil nakomen de invloed van de krijgsheren in de regering te verminderen. Ook wil hij, zoals hij eerder verklaarde na waarschuwingen van de internationale gemeenschap, de bestrijding van de papaverteelt tot prioriteit maken.

Veelbetekend is het niet-terugkeren op de belangrijke post van Defensie van de etnisch-Tadzjiekse krijgsheer Fahim, een belangrijke representant van de zogeheten Noordelijk Alliantie, waarvan de troepen na de verdrijving van de Talibaan bezit namen van de hoofdstad Kabul. Dat Karzai van Fahim afwilde, werd deze zomer al duidelijk toen hij hem niet uitkoos als running mate voor de presidentsverkiezingen op 9 oktober.

Fahims portefeuille komt nu in handen van de vroegere generaal Abdul Rahim Wardak, net als Karzai een Pathaan, die aan de zijde van het islamitisch verzet streed tegen de sovjetbezetters van Afghanistan en daarna naar de Verenigde Staten uitweek. Als vice-minister van Defensie heeft Wardak de afgelopen twee jaar een goede naam opgebouwd door ontwapening na te streven.

De samenstelling van de regering betekent per saldo een vermindering van de Tadzjiekse dominantie. Behalve Fahim keert ook minister Mohammad Yunus Qanooni niet terug. Qanooni was bij de afgelopen presidentsverkiezingen Karzais belangrijkste tegenkandidaat. Van de drie erfgenamen van de legendarische veldheer Massood, de in september 2001 in opdracht van Al-Qaeda vermoorde `Leeuw van de Panjshirvallei', zit nu nog alleen diens voormalige woordvoerder Abdullah Abdullah in de regering. Hij blijft minister van Buitenlandse Zaken.

Een andere illustere naam is Ismail Khan, de `Leeuw van Herat'. Deze krijgsheer gaf er eerder de voorkeur aan zijn zaken te blijven bestieren in de westelijke regio rond Herat en vaardigde zijn zoon af naar de regering in Kabul. Maar ook voor Ismail Khan zijn de omstandigheden drastisch gewijzigd: zijn zoon, minister van Luchtvaart, werd gedood bij een vuurgevecht tussen milities in Herat en Karzai ontsloeg hem later als gouverneur van de provincie Herat. Nu geeft Khan kennelijk toe aan het centraal gezag in Kabul en wordt hij minister van Energie.

Onduidelijk is de reden voor de vervanging van Ashraf Ghani op Financiën. Ghani, die hoofd wordt van de Universiteit van Kabul, wordt vervangen Anwar ul-Haq Ahady, sinds 2002 gouverneur van de centrale bank. Ahady moet wel zijn Amerikaanse nationaliteit opgeven; ministers in de nieuwe regering mogen geen dubbele nationaliteit meer hebben.

Een persoonlijke genoegdoening moet de benoeming zijn van de kinderarts Massouda Jalal tot minister van Vrouwenzaken. Twee jaar geleden nog schold Fahim haar de huid vol omdat ze zich als vrouw kandideerde voor het interim-presidentschap.