Het beeld

Het liefst had ze Mies Bouwman willen zijn. De droom die cabaretière, deejay en televisiepresentatrice Claudia de Breij niet zo lang geleden met ons deelde, komt deze week een beetje uit. Het is daarbij tegenwoordig ook voor een vrouwelijke televisiester geen bezwaar meer als je jezelf afficheert als `biseksueel'. Je weet bij Claudia toch al nooit wat je van haar uitspraken geloven moet.

Sinds Mies in 1962 in een marathonuitzending van bijna 24 uur, Open het dorp, het Nederlandse volk miljoenen ontfutselde voor het goede doel, is er wel wat veranderd. Claudia hokt met twee collega's van Radio 3FM, Giel Beelen en Wout van der Goes, een week lang in een glazen huis op het Utrechtse Neude om geld in te zamelen voor een noodhospitaal in Darfur. Ze zijn dag en nacht in de lucht en draaien tegen betaling verzoekplaatjes van bellers. Ook wordt er een week lang niets anders geconsumeerd dan water, vruchtensap en – in het geval van beide heren – sigaretten.

Nog spannender is de aanwezigheid van een aantal webcams, die 's nachts op Nederland 3 rechtstreeks laten zien wat er in het glazen huis gebeurt. Het is televisie van niks, maar fascinerend, vooral wanneer zuster Claudia nachtdienst heeft.

In VARA Laat bewees ze al buitengewoon ad rem te kunnen reageren op de meest uiteenlopende types en ook onder stress limoenfris en opgeruimd te kunnen blijven. Wat er 's nachts aan de telefoon hangt, sms't en voor de studioruiten met een aangereikte koptelefoon komt meepraten, `dat wil je niet weten', om het jargon te citeren. De meesten zijn uit geweest, hebben wat op, willen aandacht of gewoon alleen maar met hun blote billen op de televisie. Onverstoord wordt iedereen te woord gestaan, gevraagd hoeveel euro ze over hebben voor het draaien van hun favoriete nummer en soms moederlijk aangespoord nu eens naar bed te gaan.

Voor wie niet kan, wil of mag slapen, is het een uitkomst, radio op televisie. Doorgaans zijn er alleen herhalingen van het journaal en soms op Duitsland trein- of autoritjes (Die schönste Bahnstrecken) te beleven. Daar komt toch minder menselijke warmte bij vrij.

Eerdere experimenten met bijvoorbeeld Veronica's Nachtstudio ontbeerden de gekte en het enthousiasme van de vastende driekoningen van 3FM. Om even over vieren Claudia de Breij met armgebaren en danspasjes voor de webcam te zien playbacken op Dolly Parton, daar zou je bijna opzettelijk voor wakker blijven.

Maandag keken er achtduizend mensen naar Wouter van der Does, woensdag negenduizend naar Giel Beelen, maar dinsdag 18.000 naar de nationale televisienachtbabe. Het zijn kleine aantallen, maar de opbrengst voor de actie Jouw druppel op een gloeiende plaat vaart er wel bij, want wie maar twintig euro durft te bieden voor een oud nummer van Falco wordt afgezeken als een verschrikkelijke loser. Ook al staat er een beveiliger voor het raam, de onder in beeld verschijnende sms'jes en de gemiddelde tekst van een halflamme bewonderaar van Claudia aan de telefoon doen vermoeden dat de mensen minder door het kwaad zijn aangevreten dan de laatste weken te vrezen viel. Het communicatiecentrum van 3FM ademt een positieve kerstsfeer. Hoogste tijd voor een televisietime-out van twee weken (op 31 december na).

    • Hans Beerekamp