Gazprom verzekert zich van Yukos-oliedochter

Gazprom, het grootste aardgasconcern ter wereld, heeft gisteren aangekondigd dat het eind januari via de overname van het Russische staatsoliebedrijf Rosneft de controle zal krijgen over Yuganskneftegaz, de oliedivisie van Yukos.

Yuganskneftegaz is eergisteren door Rosneft overgenomen van een onbekende financiële groep, die op haar beurt de oliedivisie afgelopen zondag op een door de Russische autoriteiten georkestreerde veiling in handen kreeg.

Met de transacties ontstaat een reusachtig olie- en gasconcern, waarin de Russische staat met 50 procent plus één aandeel de lakens zal uitdelen. ,,Gazprom zal niet alleen een belangrijke speler op de mondiale energiemarkt worden, wij zullen de regels van het spel gaan bepalen'', voorspelde zijn topman afgelopen zomer.

Gazprom is nu al goed voor 16 procent van de wereldwijde aardgasproductie. Het heeft 20 procent van de wereldwijde gasreserves in handen. De gecombineerde energiereserves van het nieuwe Gazprom zullen ruim zes keer zo groot zijn als die van het Amerikaanse ExxonMobil, im omzet en winst en beurswaarde het grootste private energieconcern ter wereld.

Gazprom zal straks naast gas dagelijks 1,45 miljoen vaten olie produceren, evenveel als OPEC-lid Libië en 15 procent van de totale Russische olieproductie, na die van Saoedi-Arabië de grootste ter wereld.

De Russische staat heeft momenteel een belang van 38 procent in Gazprom, de rest van de aandelen wordt op de beurs verhandeld. De overname van het staatsoliebedrijf Rosneft zal gaan via een aandelenruil waardoor het Kremlin uiteindelijk een controlerend belang krijgt in het nieuwe Gazprom.

Gazprom is van grote betekenis voor Rusland, het bedrijf is zonder Rosneft en Yuganskneftegaz al goed voor 8 procent van het Russische bruto binnenlands product.

President Poetin van Rusland had in september al zijn goedkeuring gegeven aan de overname van Rosneft, maar toen was niet publiekelijk bekend dat Gazprom en de contacten van dat bedrijf in het Kremlin het uiteindelijk te doen was om het kroonjuweel van Yukos, dat Gazprom straks via Rosneft voor driekwart in handen krijgt. Volgens moederconcern Yukos, dat voor een kwart eigenaar blijft, tegen een prijs die maar de helft van de werkelijke waarde is.