Fransen luiden noodklok over dollar na nieuw dieptepunt

De euro heeft vanmorgen een nieuw record bereikt tegenover de Amerikaanse dollar sinds de Europese munt in 1999 werd ingevoerd. Vanmorgen piekte de euro op een koers van 1,3548 dollar per euro. Daarmee is de dollar alleen al deze week 2 procent gezakt, en 7 procent voor geheel 2004.

De verzwakking van de dollar, die volgens de meeste analisten ook in 2005 zal doorzetten, vond plaats bij de zeer dunne handel die rond deze tijd van het jaar gangbaar is op de financiële markten. Daardoor is het niet ongebruikelijk dat er flinke fluctuaties optreden in de waarde van valuta's en ook bijvoorbeeld aandelen.

De nieuwe Franse minister van Financiën Hervé Gaymard waarschuwde gisteren voor een `economische catastrofe' als Europa, de VS en Azië niet samenwerken om de val van de dollar te stuiten. Hij drong aan op een gezamenlijke aanpak die zou moeten worden beklonken tijden het komende overleg van de ministers en centrale bankiers van de zeven grootste industrielanden (G7) in februari. De Amerikaanse houding tegenover de dollar is er tot nu toe een van benign neglect, welwillende verwaarlozing. De Amerikaanse minister van Financiën John Snow heeft het afgelopen jaar herhaaldelijk benadrukt dat `een sterke dollar in het belang is van de Verenigde Staten', maar dat de markt uiteindelijk moet bepalen wat de feitelijke dollarkoers is. Gaymard vezette zich daar gisteren tegen. ,,Als dit zo doorgaat, zonder coördinatie, dan kan men zich een catastrofale economische situatie voorstellen op mondiaal niveau'', aldus de nieuwe Franse minister.

Zijn opmerkingen zijn de scherpste vanuit Europa sinds de koersval van de dollar begon. In september en oktober 2001 was de Amerikaanse munt juist ijzersterk tegenover de euro, maar sindsdien kalft de waarde af. De huidige koers houdt in dat 2004 het vierde jaar op rij wordt dat de dollar in waarde is gedaald. Zo'n reeks naar beneden kwam niet meer voor sinds 1987.

Reden voor de verzwakkende dollar is het Amerikaanse tekort op de betalingsbalans, dat vergt dat er elke werkdag zo'n 2 miljard dollar (1,47 miljard euro) uit de rest van de wereld naar de VS moet vloeien om dat land te financieren.