Feestelijke rolletjes en rondjes

V & D en de Hema presenteren zich als traiteurs. Je kunt er buitengewoon feestelijke, kant en klare dingen kopen als oesters, kreeft, scampi, St. Jacobsschelpen in morillesaus, kwartelfilet in druivensaus en hertenbief- en eendenborstcarpaccio. Vandaag drie suggesties voor hapjes. Voor mensen die toch nog iets zelf willen doen.

1. Roggebroodrondjes met haringtartaar: hak de schoongemaakte haringen in piepkleine stukjes. Rasp de geschilde appel. Roer haring, appel, zure room en peper naar smaak door elkaar. Besmeer roggebroodrondjes met dit mengsel.

2. Rolletjes gerookte eendenborst: verhit de olijfolie in een koekenpan en rooster de pijnboompitten lichtbruin. Schep ze in een kom. Verwijder de schil van de grapefruit. Snijd met een scherp mesje het vruchtvlees tussen de vliezen uit. Probeer de grapefruitpartjes heel te houden. Rol elk partje in een plakje eendenborst en steek het vast. Bestrooi de rolletjes met pijnboompitten en druk die even vast.

3. Kipfilet met vijgenmousse: laat de vijgen enkele uren in water wellen. Kook ze vervolgens ongeveer 10 minuten in het weekwater tot de vijgen bol en zacht zijn. Laat de vijgen uitlekken. Pureer ze. Bak de schoongeborstelde en in stukjes gesneden champignons in boter lichtbruin en knapperig. Hak de champignons in stukjes. Roer vijgenpuree en champignons door elkaar. Breng op smaak met zout en cayennepeper. Besmeer de plakjes kipfilet met dit mengsel. Rol ze op en steek de rolletjes vast met een cocktailprikker.

    • Anne Scheepmaker