Eenzijdige mening over Oekraïne

De op 13 december in deze krant geplaatste brief van de heer Povel is een mooi voorbeeld van de mening die veel Russen hebben dankzij jarenlange Sovjet-voorlichting en de huidige Russische `voorlichting'. De niet-Russen in de buurlanden van Rusland zijn in hun ogen nationalisten of fascisten, indien zij voor het herstel van hun eigen taal zijn. Daarnaast hebben zij in 1942 de Duitsers als bevrijders binnengehaald. Dat laatste kwam door de Stalin-terreur. In Oekraïne komt daar nog bovenop dat in de winter van 1932/1933 dankzij een doelbewuste uithongeringsgenocide miljoenen Oekraïeners zijn vermoord.

Overigens hadden bijna alle Oekraïeners binnen paar weken al door dat de Duitsers bepaald geen bevrijders waren, maar hen net als de Russen als minderwaardig beschouwden. Trouwens, ook in de westelijke delen van Rusland zijn de Duitsers vaak als bevrijders door de Russen binnengehaald.

En wie zijn nu de nationalisten? De niet-Russen in hun eigen landen, die vinden dat de minderheden naast hun eigen taal de staatstaal moeten kennen en gebruiken? Of de Russen die over het algemeen weigeren om de staatstaal te gebruiken en van de niet-Russen eisen dat ze nu nog steeds Russisch spreken want anders zijn die niet-Russen inderdaad: nationalisten of fascisten.

Dat zijn die Russische bevolkingsminderheden die volgen de heer Povel als tweederangsburgers worden behandeld.

Ook meldt de heer Povel dat de Russische marine in de enclave-Kaliningrad niet weet dat je via internationale wateren bijvoorbeeld Sint Petersburg kunt bereiken. En daarom hebben de Russen het recht dat ze eerst zonder paspoort en nu zonder visum door Litouwen mogen reizen. Je kunt natuurlijk lachen om de uiterst eenzijdige en vaak onjuiste mening van `voorgelichte' mensen als de heer Povel. Maar de naar het Westen rollende tanks zijn niet als grap bedoeld.

    • Drs. R.W. Reuderink