Directeur Corus Nederland opzijgezet

Corus heeft directievoorzitter Peter Jongenburger van Corus Nederland uit zijn functie gezet. Dat heeft het Brits-Nederlandse staalconcern gisteren bekendgemaakt. De ondernemingsraad en de commissarissen van Corus Nederland hebben afwijzend gereageerd op de beslissing van het Corus-bestuur.

Jongenburger, die verantwoordelijk blijft voor onderzoek en ontwikkeling, was directievoorzitter van Corus Nederland sinds de fusie van British Steel en Hoogovens in 1999. Volgens een woordvoerder van Corus is zijn aftreden onderdeel van de operatie `herstel van succes' die bestuursvoorzitter Philippe Varin sinds zijn aantreden in 2003 doorvoert. Vervanging van een deel van het management is daar een onderdeel van.

De ondernemingsraad ziet in het vervangen van Jongenburger een poging van het Corus-bestuur om meer greep te krijgen op Corus Nederland. Zo zou Corus een hogere winstuitkering van zijn Nederlandse dochter willen krijgen. In een verklaring noemt de ondernemingsraad de beslissing om Jongenburger opzij te zetten ,,onbegrijpelijk''. ,,Deze stap zal grote negatieve gevolgen hebben voor de verhoudingen tussen het Britse en Nederlandse deel van Corus. Het is duidelijk dat Varin meer waarde hecht aan een stevige greep op de kas van Corus Nederland dan aan een goede relatie met de Nederlandse werknemers.''

Ook de raad van commissarissen van Corus Nederland zegt ,,met zorg en verontrusting'' kennis te hebben genomen van het aftreden van Jongenburger. De beslissing ,,heeft niet de steun van de onafhankelijke leden van de raad van commmissarissen''. De commissarissen gaan het proces rond de benoeming van de opvolger van Jongenburger ,,kritisch volgen''.

Voorlopig neemt directeur Marjan Oudeman van Corus Strip Products IJmuiden de functie van directievoorzitter van Corus Nederland waar. Onder Corus Nederland valt behalve de staalproductie in IJmuiden ook de aluminiumdivisie van Corus, die op de nominatie staan om verkocht te worden. In 2003 hielden de commissarissen en de ondernemingsraad van Corus Nederland de verkoop van de aluminiumdivisie nog tegen.

FNV Bondgenoten ziet het vertrek van Jongerburger als een ,,afrekening'' voor de opstelling van het Nederlandse management tijdens de perikelen rond de aluminiumverkoop. Bestuurder Jos Duijnhoven: ,,Varin vervalt in dezelfde fout als zijn voorgangers. Corus Nederland wordt weer gezien als de vette melkkoe die als het maar even kan zoveel mogelijk geld overhevelt naar London en daarbij geen eigen beleid mag voeren.''