Bush draagt twaalf rechters weer voor

President Bush heeft gisteren gezegd dat hij twaalf kandidaten voor federale gerechtshoven opnieuw wil voordragen, die waren afgewezen door de Democraten in zijn eerste regeringstermijn. Bush wil dit doen zodra het nieuwe Congres volgende maand bijeenkomt.

De Amerikaanse president geeft daarmee aan de strijd te willen aanbinden met de Democraten in de Senaat, die zijn benoemingen zien als een poging de gerechtshoven in conservatieve richting op te schuiven. ,,De president heeft hooggekwalificeerde individuen genomineerd voor de federale hoven tijdens zijn eerste termijn, maar de Senaat slaagde er niet in over veel nominaties te stemmen'', zei Witte-Huiswoordvoerder McClellan gisteren in een verklaring. Bush wil ook acht kandidaten opnieuw voordragen voor de federale districtsrechtbanken.

Bush heeft tijdens zijn herverkiezingscampagne gezegd dat hij het Democratische verzet tegen zijn keuze voor rechters zou bestrijden. Na zijn herverkiezing zei de president ook dat hij zijn tegenstanders de hand zou reiken. Maar zijn aankondiging van gisteren kreeg meteen veel kritiek van senatoren, die zeiden dat Bush helemaal niet uit is op compromissen bij de benoeming van rechters.

De Democratische senator Charles Schumer, een van de gangmakers van het verzet tegen Bush' keuze voor rechters, zei: ,,Met dit startschot maakt het Witte Huis duidelijk dat ze niet geïnteresseerd zijn om met de andere partij samen te werken als het aankomt op het nomineren van rechters. Dit begint de bron te vergiftigen, terwijl iedereen aan onze kant hoopte een nieuwe start te maken.''

Evenmin tevreden was de Repubikeinse senator Arlen Specter, die naar verwachting voorzitter wordt van de gerechtelijke senaatscommissie: ,,Het was mijn hoop dat we in staat zouden zijn om deze hele kwestie te benaderen met een kalmer perspectief'', zei hij tegen The New York Times. ,,Ik zou er de voorkeur aan hebben gegeven om wat tijd te hebben in het 109de Congres om het klimaat te verbeteren om rechterlijke blokkades en toekomstige obstructies te vermijden'', zei Specter.