Britse post staakt met kerst

Londenaren lopen vanmiddag zowel het risico voor een gesloten postkantoor te komen staan, alsook hun metro te missen. Dat is het gevolg van twee arbeidsconflicten die vandaag tot stakingen leiden.

Werknemers in bijna 300 Britse postkantoren zouden vanmiddag in staking gaan om hun `traditionele recht' te behouden op een vroege sluiting de dag voor kerst. Het management wil dat de filialen de hele dag openblijven, omdat twee miljoen mensen afhankelijk zouden zijn van de postkantoren om geld op te nemen voor de kerstdagen.

Op de Piccadilly-lijn van de Londense metro zouden werknemers in de loop van vandaag een 24-uursstaking beginnen uit protest tegen de demotie van een collega die door vier rode seinen zou zijn gereden. De bedrijfsleiding van de metro wil bussen inzetten om de uitgevallen metroritten op te vangen, maar waarschuwde reizigers voor onvermijdelijke vertragingen. Ook voor 5 januari is op deze lijn van de ondergrondse een staking gepland.

Bovendien ziet het er naar uit dat Londenaren op oudejaarsavond helemaal niet met de metro kunnen reizen. Leden van de vakbond Rail Maritime and Transport Union van metrowerknemers stemden gisteren voor stakingen op 31 december, alsook op maandag 3 januari. Hier is de inzet van het conflict verbetering van de arbeidsvoorwaarden. De Londense autoriteiten vrezen met name op oudejaarsdag een grote chaos in het openbaar vervoer van de hoofdstad.

Op de Britse postkantoren zouden vanmiddag de werkzaamheden aan de balie zoveel mogelijk worden overgenomen door managers. De vakbond noemde het ,,absurd'' dat de postkantoren vandaag ook na 13.30 uur open zouden zijn. De directie van Royal Mail stelt evenwel dat de werknemers worden betaald om tot het eind van de dag te werken.