AVRO handhaaft traditie Kerstmatinee

Drie keer is het Koninklijk Concertgebouworkest op eerste kerstdag op tv. Het is een 3-0 triomf voor het orkest, dat twee jaar geleden werd geconfronteerd met het besluit van de AVRO om vanaf dit jaar de traditionele Kerstmatinee niet langer uit te zenden. Maar toch is er weer een Kerstmatinee op tv omdat het Concertgebouworkest een concert programmeerde waar de AVRO niet omheen kon: de wereldberoemde pianist en dirigent Daniel Barenboim soleert morgen in het Eerste pianoconcert van Brahms, gedirigeerd door de nieuwe chef Mariss Jansons.

De AVRO, die destijds vond dat de Kerstmatinee te lage kijkcijfers haalde, is inmiddels definitief om en herstelt de traditie. De Kerstmatinee, in 1975 onder leiding van Bernard Haitink begonnen, was aanvankelijk zeer succesvol op eerste kerstdag, door tal van landen via de Eurovisie overgenomen. De reeks Mahlerconcerten van Haitink werd zelfs legendarisch en verscheen op cd.

In 1988 nam Riccardo Chailly de matinee over, met onder andere veel Italiaanse opera. Maar omdat andere landen hun eigen kerstprogrammering uitbreidden, verminderde de internationale belangstelling. Vanaf 1997 was de Kerstmatinee niet langer een Eurovisie-evenement. Wel zenden radiostations in binnen- en buitenland het concert nog steeds uit.

De laatste jaren werd steeds slechts de helft van de Kerstmatinees rechtstreeks uitgezonden. Zo heeft de AVRO nog een voorraadje dat nu op de vroege morgen van eerste kerstdag wordt weggewerkt: Petroesjka en De vuurvogel van Stravinsky, gedirigeerd door Riccardo Chailly. En ook lag er nog een deel van het eerste concert dat Mariss Jansons in september als chef dirigeerde: de Derde symfonie van Arthur Honegger wordt rond twaalf uur uitgezonden.

Om half drie volgt het eerste deel van de Kerstmatinee met Daniel Barenboim. Het is na zijn Amsterdamse recitals in 1971 en 2002 pas de derde keer dat hij in Nederland optreedt. Het tweede deel van de Kerstmatinee, Symfonische dansen van Rachmaninov, wordt later uitgezonden. Op Radio 4 is de Kerstmatinee wel in zijn geheel te beluisteren.

Volgend jaar hebben Concertgebouworkest en de AVRO weer een mooie Kerstmatinee: de Chichester Psalms van Bernstein, het Pianoconcert van Gershwin met Jean-Yves Thibaudet en het Gloria van Poulenc.

Kon. Concertgebouworkest: Stravinsky o.l.v. Riccardo Chailly, Ned.1, 9.45-11.00u.; Honegger, Ned.2, 12.10-13.00u.; Kerstmatinee 2004, Ned.1, 14.30-15.35u. en Radio 4, 14.30-17.00u.

    • Kasper Jansen